Politică externă

Opozitia rusa incearca sa-l invinga pe Putin, cel mai puternic om al anului

28.12.2007, 19:59 17

Dar sansele de succes sunt minime, intrucat prim-vicepremierul Dmitri Medvedev, sustinut de presedintele Vladimir Putin la alegerile prezidentiale de la 2 martie 2008, este creditat in unele sondaje chiar si cu 76% sanse de succes.
Potrivit unei declaratii postate pe pagina personala de internet, Boris Nemtov, fostul vicepremier si candidat al Uniunii Fortelor de Dreapta (SPS), sustine ca Kremlinul a transformat alegerile democratice intr-o farsa evidenta.
Cinci politicieni vor mai candida la alegerile prezidentiale ruse, si anume: Dmitri Medvedev, Ghennadi Ziuganov, Vladimir Jirinovski, Mihail Kasianov si liderul Partidului Democratic, Aleksandr Bogdanov. Insa si unii dintre ultimii patru s-ar putea retrage pentru ca opozitia sa nu iasa definitiv infranta din confruntarea cu Vladimir Putin, desemnat de revista Times drept omul anului 2007.
De fapt, Putin a facut legea pe scena internationala in anul care a trecut. Succesul extern i-a adus o popularitate extraordinara in Rusia si au fost multe voci care i-au cerut sa candideze pentru un al treilea mandat, chiar daca Constitutia interzice acest lucru.
"(Kremlinul) foloseste propaganda Goebbels, impunerea legii si resursele administrative impotriva candidatilor opozitiei", a declarat Nemtov, referindu-se la propaganda nazista a liderului Joseph Goebbels. "Opozitia democrata are nevoie de un candidat unic. De aceea, am luat decizia de a ma retrage din cursa prezidentiala", a adaugat el.
Nemtov - ca, de altfel, toti ceilalti candidati - nominalizat de SPS la 17 decembrie, ar fi avut foarte putine sanse de a-l invinge pe candidatul desemnat de Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, in conditiile in care sondajele arata ca rusii vor sustine pe oricine va propune actualul lider rus.
Liderul Partidului Comunist rus, Ghennadi Ziuganov, si cel al Partidului liberal-democrat ultranationalist, Vladimir Jirinovski, sunt creditati fiecare cu cate 9% din intentiile de vot, iar opozantul Mihail Kasianov cu doua procente. Ziuganov a lasat sa se inteleaga ca s-ar putea retrege si el pentru ca opozitia sa-l poata invinge pe preferatul lui Putin.
Insa Putin este greu de invins intr-o Rusie care il adora. Revista Times l-a desemnat omul anului, iar, recent, Financial Times l-a definit drept un lider dur pentru o tara nemiloasa.
In 2007, aminteste FT, Rusia s-a aflat in ascensiune, s-a afirmat pe pietele in curs de dezvoltare. A cerut preturi mai mari la gaze si a intrerupt livrarile catre cei care nu au vrut sa plateasca pretul. Dar mai mult decat atat, Rusia a provocat Statele Unite in chestiunea scutului antiracheta si a provinciei Kosovo. Aceste excese au provocat nemultumire in afara, dar i-au adus in interior o extraordinara popularitate rezultata cu triumf al partidului sau in alegerile de la finele acestui an.
Cresterea pretului petrolului a adus Rusiei zeci de miliarde de dolari in plus, ceea ce i-a permis sa inceapa construirea unei noi generatii de arme.
Vladimir Putin, care a declarat ca rolul Rusiei pe scena internationala este piatra de temelie a guvernarii sale, a salutat in aceasta saptamana testarea cu succes a doua noi rachete nucleare, pe care a calificat-o drept "artificii de sarbatori".
Un submarin a lansat, marti, in Marea Barent o racheta Sineva RSM-54 intr-o zona din Extremul Orient rus. Cateva ore mai tarziu, o racheta balistica RS-24 a fost lansata de pe cosmodromul Plesetk din nordul tarii.
Putin, relaxat si zambitor, a calificat aceste teste ca fiind "artificii de sarbatoare placute si spectaculoase", intr-o serie de declaratii televizate, alaturi de ministrul apararii, Anatoli Serdiukov.
Rusii, mandri de fosta lor istorie, de vremea in care Uniunea Sovietica juca de la egal la egal cu Statele Unite privesc cu admiratie astfel de gesturi, spun analistii. Drept urmare, Putin este bine plasat pentru a gestiona alegerile din martie viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO