Politică externă

OSCE recomanda federalizarea Moldovei

13.01.2006, 22:40 17

Noua presedintie a OSCE pledeaza pentru federalizarea Republicii Moldova si gasirea unor solutii partiale in conflictul transnistrean, relateaza BASA-press.

Actualul presedinte al OSCE, belgianul Karel de Gucht, considera ineficienta relansarea discutiilor despre evacuarea munitiilor si trupelor rusesti din regiune, conform angajamentelor asumate de Rusia la Istanbul, considerand ca trupele de mentinere a pacii ar avea un statut incert. De aceea, responsabilul OSCE considera ca prioritatea o reprezinta statutul militarilor rusi din Republica Moldova. Presedintele OSCE a declarat ca deja a discutat acest aspect cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care s-ar fi aratat dispus sa gaseasca solutii. Solutia privind federalizarea Republicii Moldova a fost avansata initial de fostul pre-mier rus, Serghei Primakov, in 2002, insa Chisinaul a blocat pe ultima suta de metri acest compromis, iar criza continua si in prezent. Conform acestei solutii, numita si planul Kozac, dupa fostul ambasador al Federatiei ruse la Chisinau, in Republica Moldova ar functiona un federalism bicameral, cu trei unitati, pe langa cea moldoveana, una in Transnistria si una in Gagauzia, cu posibilitatea secesiunii in cazul in care Moldova sau una din celelalte regiuni ar adera la alt stat. Administratia de la Chisinau pledeaza insa pentru o autonomie redusa a Transnistriei, in care regiunea sa aiba un statut special, cu alegeri democratice, dupa legile moldovenesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO