Politică externă

Partea turca a Ciprului ar putea fi recunoscuta ca stat

27.04.2004, 00:00 16



Ministrii de externe ai tarilor membre ale UE s-au intalnit la Luxemburg pentru a discuta, timp de doua zile, despre posibilitatea scoaterii turcilor ciprioti din izolarea economica si politica in care se afla. Turcii ciprioti, comasati in partea de nord a insulei unde se spune ca s-ar fi nascut Afrodita, sunt marii perdanti ai referendumului de zilele trecute. Si ei, si grecii ciprioti au fost intrebati daca vor sa se reuneasca. Grecii din Cipriu au spus nu, intr-o proportie covarsitoare (76%), aruncand in derizoriu vointa celor mai multi turci ciprioti (65%) de a se uni cu partea de sud. Miza este intrarea la 1 mai a Ciprului in Uniunea Europeana. Dupa rezulatele referendumului, numai grecii ciprioti vor deveni, de la 1 mai, parte a clublui european.



Ministrii de externe ai tarilor UE sustin ca este nevoie de scoaterea din izolare, mai ales din cea economica, a turcilor din Cipru. "Am mari sperante ca vom conveni rapid cateva masuri care sa-i scoata din izolarea economica in care se afla comunitatea turca", a spus Chris Patten, comisarul pentru relatii externe al UE. Potrivit unor diplomati aflati la summitul de la Luxemburg, citati de AFP, ar fi vorba, in primul rand, de un ajutor constand in 260 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor ar urma sa fie folosita pentru infrascrtuctura (precara in nordul insulei, in comparatie cu starea drumurilor din sud).Rasplata pentru votul in favoarea reunificarii, cu care se pare ca ar putea fi rasplatita comunitatea turca, ar mai consta si intr-o alta masura, mai curajoasa. Ar fi vorba despre ridicarea sanctiunilor economice impuse nordului insulei. Practic, ar fi vorba de schimburi comerciale, care ar da unda verde exporturilor din partea turca a insulei. Acum, din cauza embargoului economic, turcii ciprioti nu au relatii comerciale decat cu Turcia. insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, ar insemna ca nordul insulei sa aiba statut recunoscut de catre comunitatea internationala. Sa fie stat recunoscut, din punct de vedere politic. Or, un astfel de acord nu poate fi consemnat, in cadrul Uniunii Europene, decat in cazul in care si grecii ciprioti voteaza pentru. Or, despre aceasta posibilitate, presedintele grecilor ciprioti, Tassos Papadopoulos, a declarat ieri, ca nu aparea in curand. Un veto exercitat de gercii ciprioti i-ar lasa pe turcii ciprioti in izolarea care i-a cuprins in momentul in care au invadat insula, in 1974.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO