Politică externă

Paza dubla la conductele de petrol irakiene

19.08.2003, 00:00 12



Administratia americana din Irak a hotarat sa dubleze numarul trupelor care pazesc conductele de petrol in urma mai multor acte de sabotaj care risca sa puna in pericol infrastructura si reconstructia tarii, relata ieri BBC. Peste 6 000 de gardieni, majoritatea irakieni, vor fi trimisi sa pazeasca instalatiile petroliere. O conducta prin care incepuse exportul de petrol spre Turcia a fost atacata de doua ori, iar o alta, care asigura alimentarea cu apa a Bagdadului a fost avariata, lasand sute de mii de oameni fara apa.



Seful administratiei americane din Irak, Paul Bremer a avertizat, citat de BBC, ca actele de sabotaj impiedica refacerea economica a tarii. Interventia lui Paul Bremer a fost facuta in timp ce inginerii din nordul Bagdadului se straduiau sa stavileasca suvoiul de apa din conducta avariata si in timp ce pompierii incearcau sa stinga incendiile provocate de cele doua explozii la conducta de petrol spre Turcia. Paul Bremer a declarat ca avarierea conductei de petrol inseamna pierderi de 7 milioane de dolari pe zi in conditiile in care reconstructia Irakului necesita sume uriase.



Un al doilea incendiu a izbucnit, duminica, la conducta de petrol irakiana care asigura legatura dintre campurile petroliere din nord si terminalul turc de la Ceyhan, iar oficialitatile banuiesc ca este vorba despre un nou act de sabotaj. Conducta fusese redeschisa miercuri, pentru prima data dupa inlaturarea regimului lui Saddam Hussein, dar a fost inchisa sambata, in urma unui prim sabotaj.



In momentul in care pompierii incercau sa controleze primul incendiu, un al doilea a izbucnit la numai cativa kilometri distanta. "S-a intamplat in cursul noptii. Credem ca a fost un act de sabotaj si ar putea dura o saptamana sau doua pana sa putem repune conducta in functiune", a declarat Iyad Mohammed, geolog in cadrul North Oil Company, aflat la locul celui de-al doilea atac. Un purtator de cuvant al armatei americane declarase, la Bagdad, ca avariile provocate de primul atac vor fi remediate tot in cel putin doua saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO