Politică externă

Pentru a nu rata aderarea, Bulgaria modifica Constitutia

01.06.2006, 00:00 25

Partidele din coalitia de guvernare a Bulgariei intentioneaza sa aduca noi amendamente Constitutiei, dupa ce Uniunea Europeana a semnalat faptul ca este nevoie de acestea pentru a garanta independenta Justitiei si a inclus acest demers pe lista de obiective pe care Bulgaria trebuie sa le indeplineasca pana la 1 ianuarie 2007.

Lista a fost prezentata oficialilor bulgari, in cursul zilei de ieri, de catre Bridget Czarnota, seful oficiului de schimb si informatii, din cadrul Directiei Generale de Extindere a Comisiei Europene.

Parlamentarii din partea Miscarii Nationale Simeon al II-lea, formatiune ce face parte din coalitia aflata la guvernare, par foarte hotarati sa rezolve aceasta problema cat mai repede si sa asigure data aderarii. Anelia Mingova, parlamentar din partea acestei formatiuni, a anuntat ca partidul din care face parte va initia o noua runda de discutii cu partenerii de coalitie pentru a analiza textele ce trebuie amendate.

Ultima revizuire a Constitutiei bulgare s-a produs la inceputul acestui an, in luna februarie, tocmai pentru a imbunatati functionarea justitiei, conditie esentiala pentru a putea adera in 2007. Deputatul Mihail Mikov, presedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, a declarat la acea data ca "scopul modificarilor este de a consolida cooperarea intre puterile legislativa, executiva si judecatoreasca" pentru a raspunde solicitarilor UE. Varianta "imbunatatita" a trecut de Parlament, insa nu a fost promulgata de presedintele Georgi Parvanov.

Criticile oficialilor UE privind aceste schimbari nu au intarziat sa apara, acestia argumentand ca modificarile restrang prerogativele puterii judecatoresti in favoarea puterii executive. Comisia Europeana a afirmat ca documentul permite Guvernului sa intervina prea usor in problemele juridice, in conditiile in care conform amendamentelor, Curtea Suprema si procurorul general ar urma sa treaca sub control parlamentar. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si-a manifestat si el ingrijoarea privind legea fundamentala si a precizat dupa prezentarea raportului Comisiei Europene din 16 mai, ca recentele amendamente aduse Constitutiei bulgare nu au reusit sa indeparteze suspiciunile legate de independenta sistemului juridic.

Opozitia bulgara, a criticat si ea amendamentele aduse in luna februarie, considerand ca ele nu reprezinta decat schimbari de suprafata si o "incercare timida de a convinge ca se intampla ceva".

Bulgaria a modificat anul trecut si Codul penal, tot cu scopul de a raspunde solicitarilor UE, menit sa accelereze ritmul anchetelor. Astfel, potrivit noului cod, politia este direct supervizata de procurori si nu poate declara inchise cazurile din lipsa de probe.

Pentru amendarea Constitutiei, este necesar votul favorabil a cel putin trei sferturi dintre parlamentari, la prima lectura. Anelia Mingova considera ca procesul se va putea incheia "in trei-patru luni", inaintea raportului Comisiei Europene din toamna.

Pe de alta parte, oficialii de rang inalt ai Bulgariei nu par sa se grabeasca in a adopta ultimele indicatii ale Uniu-nii. Ministrul bulgar al afacerilor euro-pene, Meglena Kuneva, a comentat, ieri, declaratiile parlamentarului Mingova si a afirmat ca nu este necesar sa se adopte noile amendamente privind Constitutia inainte de urmatorul raport al Comisiei Europene. In plus, primul-ministru, Sergei Stanisev, a precizat ca lista cu sarcini a UE trebuie mai intai coordonata cu planul de actiune al Cabinetului privind rezolvarea ultimelor probleme care stau la ora actuala in calea aderarii Bulgariei in ianuarie 2007.

Bulgaria trebuie sa definitiveze pana la sfarsitul anului toate reformele cerute de UE pentru a putea adera la 1 ianuarie 2007, cele mai importante fiind in domeniul justitiei, crimei organizate si spalarii banilor care au fost sanctionate cu "stegulete rosii", de catre Comisia Europeana, la ultimul raport de monitorizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO