Politică externă

Polonezii se pregatesc sa vireze la dreapta

23.09.2005, 18:19 8

Campania electorala poloneza se apropie de sfarsit, alegerile legislative fiind programate pe 25 septembrie si cele prezidentiale doua saptamani mai tarziu, iar la orizont se prefigureaza victoria categorica a partidelor de centru-dreapta, creditate, conform ultimelor sondaje de opinie, cu peste 60% din intentiile de vot ale polonezilor.

Descumpaniti de cota ridicata a somajului (aproape 18% din populatia activa, unul din cele mai ridicate nivele din Uniunea Europeana), de frecventele scandaluri de coruptie in care au fost implicati reprezentantii actualei puteri social-democrate si de situatia falimentara a sistemului sanitar, polonezii par decisi sa mearga pe mana liberalilor din cadrul Platformei Civice si a partidului Lege si Justitie, cu orientare conservatoare. Cele doua formatiuni, care isi au originea in cadrul Miscarii Solidaritatii, au anuntat deja ca in cazul in care nu vor reusi sa obtina singure majoritatea vor forma impreuna o coalitie de guvernamant, care, asa cum se prefigureaza acum rezultatul votului, le-ar putea oferi o majoritate consistenta in Parlament.

Conservatorii au in frunte un tandem inedit alcatuit din doi frati gemeni identici, Lech si Jaroslaw Kaczinski, unul candidand pentru presedintie, iar celalalt pentru postul de premier. Pozitiile partidelor de centru-dreapta fata de UE par sa se fi modificat substantial in ultimul an, dupa ce statutul Poloniei de stat membru al Uniunii a inceput sa-si arate efectele pozitive asupra economiei si societatii. Daca inainte de 2004 acestea sustineau pozitii eurosceptice, acum liderii celor doua partide sunt gata sa recunoasca beneficiile aderarii la UE.

De partea cealalta, actualul partid de guvernamant, care reuneste un numar important de fosti comunisti, Alianta Stangii Democratice (SLD), aflat la putere din 2001, nu mai conteaza decat pe sprijinul a aproximativ 7% din polonezi.

O reprezentata a societatii civile poloneze, Grazyna Kopinska, a incercat sa explice aceasta situatie afirmand ca in precedenta campanie electorala, SLD a insistat asupra luptei impotriva coruptiei. "O buna parte dintre propunerile sale legislative au fost realizate, dar aplicarea lor, chiar in sanul partidului, a fost, in unele cazuri, catastrofala", a declarat Kopinska, care este membra a conducerii unei Coalitii anticoruptie, din care fac parte mai multe organizatii neguvernamentale poloneze.

Astfel s-a ajuns ca in 2004, dupa o campanie anticoruptie lansata de catre forurile conducatoare ale SLD pentru eliminarea membrilor sai care erau urmariti in justitie sau nu respectau morala politica, jumatate din membrii partidului, aproximativ 70.000 de oameni, sa paraseasca aceasta formatiune.

Biserica catolica poloneza, care se bucura de un prestigiu si o influenta deosebita in tara, a decis spre deosebire de precedentele alegeri sa isi afirme neutralitatea fata de disputa politica.

La alegerile prezidentiale din 2000, Biserica i-a acordat sprijin candidatului dreptei, insa acesta a fost invins usor de fostul comunist Aleksander Kwasniewski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO