Politică externă

Premierul ceh este pe cale sa-si piarda functia

01.04.2005, 00:00 23

Premierul ceh, Stanislav Gross, este pe cale sa-si piarda functia in cadrul unei motiuni de cenzura cu care cabinetul pe care il conduce urmeaza sa se confrunte maine.


Motivul motiunii de cenzura nu este modul de guvernare, ci acuzatia de coruptie la adresa sa, Gross nefiind in masura sa convinga opinia publica si cercurile politice de la Praga ca a achizitionat pe cai legale o locuinta de lux. Motiunea s-a constituit intr-un vot de neincredere strict la adresa sa, nu la adresa cabinetului in ansamblu.


Cu doar o zi inainte de votul din Parlamentul de la Praga, Gross a pierdut sprijinul unui partid care intra in componenta coalitiei aflate la putere in aceasta tara. Partidul Crestin-Democrat a anuntat, prin intermediul liderului sau, Miroslav Kalousek, ca va vota impotriva mentinerii la putere a lui Gross. Prin votul impotriva premierului anuntat de crestini-democrati, Gross nu mai are majoritate parlamentara.


Principalul partid guvernamental din Cehia este cel social-democrat. Gross a avut pana astazi sustinerea acestei formatiuni. El chiar a anuntat ca intentioneaza sa ramana in functie cata vreme are sustinerea si increderea social-democratilor.


Singura sansa de supravietuire a tanarului premier in functie este atragerea sprijinului din partea comunistilor. Acest partid urma sa-si anunte punctul de vedere aseara tarziu, in cadrul unei reuniuni speciale, nefinalizata la ora inchiderii editiei.


Crestin-democratii cehi au anuntat insa cu o zi inainte ca nu doar ca nu-l mai accepta pe Stanislav Gross ca prim-ministru, dar se si retrag de la guvernare. Astfel, crestin-democratii le-au cerut celor trei ministri ai sai sa demisioneze din cabinetul condus de Gross. Pentru un partid crestin-democrat este imposibil sa tolereze degradarea imaginii guvernamentale din cauza unor acuzatii de coruptie, au spus liderii pana mai ieri ai micutului partid care facea parte din coalitia aflata la putere.


Totul a inceput in urma cu cateva luni, cand Gross a fost acuzat de un ziar de la Praga ca nu poate justifica felul in care si-a cumparat un apartament in valoare de 50.000 de dolari. Ziaristii au spus ca la vremea achizitionarii, in urma cu cinci ani, Gross era prea sarac, castiga prea putin ca sa-si permita cumpararea unui apartament cu terasa si piscina in centrul Pragai. Gross a acuzat presa ca il nedreptateste si a spus ca a luat banii cu imprumut de la un unchi al sau. Unchiul i-a confirmat initial varianta, insa, pe masura ce s-a intetit scandalul, si-a schimbat si depozitia. In fapt, si unchiul a fost acuzat ca nu si-ar fi putut justifica banii, in conditiile in care averea sa personala nu era cine stie ce. Apoi unchiul a revenit spunand ca are rude in strainatate care, la randul lor, l-au imprumutat pentru a-l ajuta pe Stanislav Gross.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO