Politică externă

Premierul francez a fost pus la zid de sindicalisti

29.03.2006, 00:00 21

Traficul aerian si transportul in comun au fost perturbate, ieri, pe tot teritoriul Frantei, sindicatele organizand o zi nationala de proteste fata de dispozitiile legii privind contractul primului loc de munca pentru tineri.

Sindicalistii au cerut Executivului retragerea controversatului proiect de lege, care permite angajatorilor sa concedieze fara avertisment pe tinerii aflati in primii doi ani de munca, insa negocierile organizate saptamana trecuta la sediul guvernului intre reprezentantii angajatilor si cei ai Guvernului s-au incheiat fara rezultat.

Asadar, pentru sindicalisti greva nationala a devenit inevitabila, ieri fiind programate 135 de greve si manifestatii de protest in toata tara, desi premierul Dominique de Villepin ii invitase din nou pe reprezentantii sindicatelor la ne-gocieri pentru astazi. De Villepin a adresat in scris invitatia, precizand ca la intalnire vor fi discutate mai ales modificarile care ar trebui aduse legii privind contractul primului loc de munca.

Sindicalistii insista insa pentru retragerea legii, altfel greva ar putea continua mai multe zile la rand, in timp ce studentii, direct amenintati de prevederile legii, au solicitat demisia Executivului si declansarea unei greve generale in 4 aprilie.

Sapte dintre cele opt federatii sin-dicale din transporturile feroviare avertizasera ca vor intra in greva in semn de protest fata de contractul primului loc de munca (CPE), incepand de luni, de la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei) pana astazi, la ora 08.00 (09.00). Miscari de protest erau programate sa se desfasoare in toata tara, mai ales la Paris, in cursul dupa-amiezei de ieri. La aeroporturile Roissy si Orly, cursele au avut intarzieri cuprinse intre 30 de minute si o ora din cauza unui protest al controlorilor de trafic aerian, a anun-tat Directia Aviatiei Civile din Franta.

De asemenea, cateva piste au fost inchise ieri din cauza unei greve a pompierilor. Pe de alta parte, autoritatile au aratat ca peste 60 la suta dintre trenurile de mare viteza si aproape o jumatate dintre trenurile regionale circulau normal, in timp ce in regiunea pariziana, doar o treime din trenuri au plecat in cursa, in capitala, aproximativ 75 la suta din trafic a fost asigurat de metrou si autobuze, in cursul diminetii.

Pana in prezent Dominique de Villepin, care a transformat lupta impotriva somajului intr-o prioritate, a refuzat sa cedeze presiunilor, afirmandu-si in schimb dorinta de a gasi "rapid" o solutie pe calea dialogului. Nerabdarea a crescut insa in randul politicienilor.

Ministrul de interne Nicolas Sarkozy a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca "a sti sa gasesti un compromis este curajos si util pentru Franta", critica voalata la adresa lui Dominique de Villepin, rivalul sau la ocuparea functiei de presedinte.

Numarul doi in ierarhia Guvernului francez doreste suspendarea, timp de o luna, a contractului primului loc de munca, potrivit unor surse din apropierea lui Sarkozy. In acest interval, Consiliul Constitutional, la sesizarea parlamentarilor socialisti, se va pro-nunta asupra CPE, fapt care ar putea conduce la o solutionare a crizei.

In caz contrar, potrivit prim-secretarului Partidului Socialist Francois Hollande, Dominique de Villepin "nu poate evita reintoarcerea legii in fata Parlamentului", pentru "abrogarea dispozitiilor cel mai intens criticate".

In fata unui conflict social cu final nesigur, afectat de aparitia unor elemente violente care dau alta turnura demonstratiilor si a temerii de noi violente in suburbiile sarace, o majoritate covarsitoare a populatiei asteapta de la seful statului o interventie salvatoare.

Potrivit unui sondaj aparut in publicatia Journal de Dimanche, circa 83 la suta dintre cetatenii francezi doresc ca presedintele Jacques Chirac, in varsta de 73 de ani, sa se implice mai mult in solutionarea crizei care se deruleaza pe fondul rivalitatilor pe marginea succesiunii la conducerea statului.

Circa 66 la suta dintre francezi sustin anularea contractului, potrivit unui alt sondaj publicat la sfarsitul saptamanii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO