Politică externă

Premierul palestinian ramane in functie. Criza, ramane si ea

21.07.2004, 00:00 13

Premierul palestinian, Ahmed Qurei, i-a promis lui Yasser Arafat, liderul Autoritatii Palestiniene, ca va ramane in functie. Dar nu pentru multa vreme. Premierul isi prezentase demisia in plina criza - Arafat si-a pus un var in fruntea serviciilor de securitate iar populatia, ca si o parte a cabinetului Qurei, a protestat violent fata de acest gest pe care l-a considerat dovada a coruptiei.
Se pare ca Arafat l-a convins pe Qurei sa mai ramana, macar pana se detensioneaza atmosfra, care, altfel est incordata in teritoriile palestiniene - ciocnirile cu fortele de ordine s-au lasat cu morti si raniti.
Criza, care a ajuns la punctul culminant la finele saptamanii trecute, are ca mobil - stapanirea serviciilor de securitate. Arafat nu vrea sa le dea pe mana unui singur om, pentru a nu polariza puterea. Este vorba aici si depsre tactica mai veche a lui Arafat de a pregati mai multi potentiali mostenitori ai autoritatii pe care o exercita acum intre palestinieni. DSau, dupa unii, ar fi un semn care indica precis situatia - arafat inca nu si-a gasit alesul, mostenitorul. Qurei, la randu-i, profita de faptul ca este prim ministru si cere, alaturi de o parte insemnata a gruparilor din sanul Autoritatii Palestiniene, sub genericul unei reforme de sistem - intru eradicarea coruptiei - concentrarea intr-un singur centru de putere a serviciilor de securitate. Propune ca acest pilon sa fie reprezentat de primul- ministru.
Mai exista si sustinatori ai strategiei lui Arafat - care cer ca mai multe persoane, reprezentand grupari diferite, sa coordoneze serviciile.
Statele Unite, ca si ONU, de ieri, par sa incline balanta in favoarea lui Qurei. Cuvantul de ordine, in aceste doua cazuri, este comanda centrala a serviciilor de securitate. Secrtarul general al ONU, Kofi Anan, i-a spus destul de straveziu care sunt intentiile ONU - i-a cerut lui Arafat sa-l asculte pe primul ministru.
Acesta deja facuse un pas inapoi - varul lui, Moussa Arafat se numeste, a fost demis din functie la fix trei zile dupa ce fusese inscaunat ca lider al sericiilor de securitate.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO