Politică externă

Presa straina, despre "startul ratat" al Romaniei in UE

05.04.2007, 19:25 28

Presa internationala comenteaza in editiile de ieri urmarile votului din Parlament asupra remanierii guvernului, ridicand semne de intrebare asupra eficientei noului cabinet, in conditiile in care relatia dintre presedintele Traian Basescu si premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu este departe de normalizare, iar seful guvernului va fi dependent de social-democrati.


Franta

Le Figaro scrie ca in Romania s-ar putea instala o criza politica permanenta, din cauza conflictului dintre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu, care are mici sanse sa fie depasit dupa anuntarea noului guvern PNL-UDMR. Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, care va controla averile demnitarilor, va constitui un test pentru parlamentari, pe care vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, i-a avertizat deja sa nu o goleasca de continut.


Germania

Presa germana avertizeaza asupra faptului ca disputele de pe scena politica din Romania ingrijoreaza oficialii de la Bruxelles si ar putea avea drept rezultat ascensiunea populistilor de dreapta. Intr-un comentariu intitulat "Startul ratat al Romaniei", cotidianul Sueddeutsche Zeitung comenteaza ca de doi ani romanii trebuie sa asiste la felul in care presedintele Traian Basescu ii pune bete in roate premierului Tariceanu. Publicatia subliniaza ca intreaga situatie aduce prejudicii tarii, scotand in evidenta lipsa de angajament a clasei politice romanesti in favoarea binelui comun al populatiei, precizand ca este greu de spus daca presedintele urmareste prin comportamentul sau autopurificarea democratica a tarii sau doar propriul avantaj.
Die Welt subliniaza faptul ca, de la 1 ianuarie 2007, se constata o incetinire a ritmului reformelor, ceea ce confirma veridicitatea avertismentelor lansate de fostul ministru al justitiei Monica Macovei, amintind ca masurile adoptate de aceasta i-au nemultumit in primul rand pe social-democrati.
Die Tageszeitung sugereaza, la randul sau, ca la Bucuresti lucrurile par sa mearga altfel decat la Bruxelles si subliniaza ca, prin criza politica declansata in Romania, a sosit clipa populistilor de dreapta, in special al lui Gigi Becali, care se bucura de o rata crescuta de popularitate. Cotidianul german mentioneaza, de asemenea, ca noul Guvern al premierului Tariceanu nu va putea functiona fara sprijinul social-democratilor post-comunisti si subliniaza ca, in ciuda remanierii, disensiunile dintre seful statului si cel al Executivului vor continua.
Neue Zuercher Zeitung aduce in discutie inlaturarea din Guvern a fostului ministru al justitiei, Monica Macovei, initiatoarea unor ambitioase reforme, situatie care ingrijoreaza oficialii de la Bruxelles. Frankfurter Allgemeine Zeitung subliniaza efectul pe care remanierea guvernamentala de la Bucuresti il va avea asupra procesului de reforma si combatere a coruptiei dupa excluderea Monicai Macovei.


SUA
International Herald Tribune noteaza ca situatia politica din Romania aminteste mai degraba de trecutul ei tumultuos decat de prezentul de tara europeana si democrata si remarca replicile de tip balcanic intre presedinte si premier care intretin atmosfera de la 1 ianuarie 2007, in contradictie cu determinarea cu care politicienii romani (este remarcat fostul ministru al justitiei Monica Macovei) au lucrat inainte de momentul aderarii la UE.
Washington Times citeaza presa de la Bruxelles care avertizeaza asupra ingrijorarii manifestate de oficialii europeni in privinta crizei politice de la Bucuresti. Oficialii UE vor lua pulsul reformelor la Bucuresti in aceasta luna, iar daca se constata ca nu au fost facute progrese, ar putea impune sanctiuni Romaniei, scrie ziarul.
Bloomberg remarca faptul ca de la aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, conflictele intre liberali si democrati au dus la amanarea in Parlament a mai multor legi cerute de Uniunea Europeana, iar blocajul decizional a impiedicat totodata demararea unor programe care sa ajute Romania sa absoarba cei 32 mld. euro promisi de UE pana in 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO