Politică externă

Presedintia Serbiei se disputa intre un proeuropean si un ultranationalist

15.06.2004, 00:00 14

Liderul Partidului Democrat, Boris Tadici - promotor al integrarii acestui stat in Uniunea Europeana - si ultranationalistul Tomislav Nikolici,  se vor confrunta in al doilea tur de scrutin pentru presedintia Serbiei.
Dupa alegerile prezidentiale organizate duminica, cei doi se afla la o distanta de cateva procente. Pe prima pozitie s-a plasat Tomislav Nikolici, cu 31,7%, unul dintre oamenii politici reprezentanti ai Partidului Radical din Serbia. Un apropiat al lui Tomislav Nikolici, Voislav Seseli, este judecat la Haga pentru purificare etnica, torturi si crime comise in timpul razboaielor din Balcani, din anii 1990. Partidul Radical a fost izolat politic in Serbia.
Cel de-al doilea clasat este reformistul Boris Tadici, creditat cu 27,9% din sufragiile electoratului. Tadici face parte din Partidul Democrat, condus de fostul prim-ministru sarb, Zoran Djindjici, asasinat anul trecut.
Analistii politici avertizeaza ca Serbia se afla intr-un moment cheie. Cei 6,5 milioane de alegatori sarbi urmeaza sa decida daca Serbia va fi din nou izolata pe plan international sau va urma calea integrarii europene. O eventuala victorie a liderului ultranationalist, apreciaza analistii politici,  ar avea consecinte grave asupra economiei Serbiei.
In plus, in cazul unei victorii a liderului utranationalist, strabilitatea politica a Serbiei ar avea de suferit intrucat, spun analistii, actuala coalitie aflata la guvernare se va dezintegra si vor fi provocate alegeri anticipate.
Cresterea sprijinului pentru radicali are la origine dezamagirea populatiei determinata de coruptie, saracie si izolarea internationala a Serbiei, care au ramas constante dupa inlaturarea de la putere a fostului presedinte Slobodan Milosevici, in 2000.
Surpriza alegerilor din Serbia este sprijinul obtinut de omul de afaceri Bogoljub Karici, a carui campanie electorala a fost axata pe modernizarea economiei. El a obtinut 18,7% din voturi.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO