Politică externă

Privatizarile din sistemul bancar polonez sunt luate la bani marunti

27.03.2006, 00:00 18

Parlamentul polonez va investiga toate privatizarile din sistemul bancar din ultimii 17 ani, ca urmare a unei dispute a Guvernului cu Banca Centrala privind fuziunea unor divizii ale HVB si cu o subsidiara a UniCredito.

Coalitia conservatoare aflata la guvernare a initiat investigatia pentru a se afla motivul pentru care 70% din activele bancare din Polonia au fost vandute catre institutii straine, de la caderea comunismului in 1989, insa criticii suspecteaza ca la originea anchetei s-ar afla noua orientare nationalista a majoritatii aflate la putere.

Unii experti polonezi au afirmat ca ancheta este ilegala, intrucat perioada investigata, de 17 ani, este prea intinsa. Impotriva anchetei s-a pronuntat si Comisia Europeana, care a solicitat autoritatilor de la Varsovia sa respecte valorile europene in disputa cu UniCredito. O decizie in privinta fuziunii este asteptata din partea autoritatii de reglementare in domeniul bancar peste doua saptamani.

In timp ce Banca Centrala din Polonia, de care apartine autoritatea de reglementare, a respins investigatia, aratand ca i-a fost incalcata independenta, guvernul a insistat in favoarea ei, ceea ce intareste credinta mai multor analisti ca Polonia se indreapta spre un nationalism economic.

Cotidianul New York Times a luat peste picior pretentiile poloneze, amintind ca in urma cu un an si jumatate "instalatorul polonez" era simbolul exploatarii Europei fara granite de catre emigrantii din noul val de aderare la Uniunea Europeana.

"Acum Polonia are propriul sau simbol negativ: o banca italiana foarte puternica si care doreste fuziunea primelor doua banci poloneze", comenteaza NYTimes. La aproape doi ani de la aderarea la UE, Polonia nu pare sa se impace mai bine cu statutul de membru decat tarile cu vechime Franta sau Olanda, care au respins Tratatul Constitutional European tocmai din cauza invaziei de mana de munca ieftina din est, mai spune ziarul.

De la alegerile castigate de conservatori in toamna anului trecut, Polonia pare sa se indrepte spre o politica "xenofoba, nationalista, anti-europeana", a afirmat un jurnalist polonez. In repetate randuri, noua administratie de la Varsovia a avut luari de pozitie catalogate drept "neeuropene". La inceputul lui martie, presedintele Lech Kaczinski a afirmat ca adoptarea unei Constitutii a Europei este o idee depasita, dupa respingerea ei in referendumurile organizate in Franta si Olanda.

Tratatul constitutional ar fi presupus crearea unui stat european semifederal, insa nu a sosit vremea pentru constituirea acestuia, a mai spus Kaczinschi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO