Politică externă

Prodi: Italia nu renunta la politica portilor deschise

05.10.2007, 19:29 17

"Sunt convins ca fluxul de imigranti din Romania si Bulgaria va avea o tendinta descrescatoare foarte rapida, deoarece se schimba structura economica a acestor tari. Italia nu isi va modifica politica usilor deschise, dar depune eforturi pentru a riposta fata de aspectele patologice ale problemei", a precizat Prodi.
Spre deosebire de alte tari ale UE, Italia nu a impus restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari in cadrul asa-numitei politici a usilor deschise. Prodi a subliniat ca aceasta politica va fi mentinuta.
Anuntul sau a fost aspru criticat de presa italiana si de opozitia de centru-dreapta, care a introdus legi restrictive in domeniul imigratiei in perioada in care s-au aflat la guvernare.
"Prodi nu aude sau pur si simplu nu este interesat de semnalele de alarma din randul publicului. Politica usilor deschise pe care o practica genereaza haos si duce la tensiuni sociale grave", a declarat Jole Santelli, responsabilul cu politicile de imigratie si securitate din cadrul partidului Forza Italia.
Situatia romanilor din Italia, care reprezinta cea mai mare diaspora a acestei tari, devine din ce in ce mai tensionata. Saptamana trecuta, primarul Romei, Walter Veltroni, a amenintat ca va face plangere la Bruxelles daca autoritatile de la Bucuresti nu-si vor asuma raspunderea pentru ceea ce el a numit "jafurile si crimele" pe care acestia le-ar fi comis.
Pentru a-i raspunde primarului de la Roma, Partidul Romanilor din Italia (PIR) a organizat un protest in fata Primariei din Roma, la care au participat doar 50 de persoane. Vicentiu Acostandei, vicepresedintele PIR, a explicat ca participarea redusa a fost determinata in primul rand de programul de lucru, dar si de lipsa de unitate.
Tot saptamana trecuta, ministrul italian de interne, Giuliano Amato, a anuntat ca intentioneaza sa prezinte Parlamentului saptamana viitoare modificari la legea care permite expulzarea imigrantilor considerati "un pericol la adresa ordinii publice", in special romani.
Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, i-a cerut Italiei sa adopte rapid directivele europene care permit libera circulatie a cetatenilor UE, atragand atentia ca romanii si bulgarii au dreptul sa calatoreasca oriunde doresc atat timp cat nu comit infractiuni. El a cerut acelasi lucru Uniunii Europene luna trecuta, motivand ca UE are nevoie de 20 de milioane de muncitori in urmatorii 20 de ani, si de aceea statele europene trebuie sa-si modifice legile privind imigratia.
"Nu trebuie sa privim imigrantii ca pe o amenintare, ci ca pe o imbogatire si ca pe un fenomen al acestei lumi de care nu poti sa scapi. Europa trebuie sa-si ia revansa fata de Australia, Canada, Statele Unite ale Americii si fata de marile puteri in devenire ale Asiei", a declarat Frattini.
Polemicile din ultima vreme, nascute de situatia romanilor din Italia, au creat reactii negative ale italienilor impotriva acestora.
Luna trecuta, o romanca a fost impinsa in fata metroului de o italianca, care si-a motivat gestul dand vina pe cele auzite despre romani.
Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, a atras atentia, in contextul referirilor la violentele comise de romanii din Italia, asupra imaginii de nesiguranta pe care o dau unii dintre romanii aflati in strainatate, si in special in Italia, mentionand in acest context o serie de rapoarte alarmante ale autoritatilor italiene.
"Nu suntem in masura sa dam un diagnostic pentru cresterea violentei", a spus Cioroianu intr-o conferinta de presa, apreciind ca este vorba despre o problema la care trebuie sa lucreze mai degraba sociologi si psihologi decat diplomati.
Cioroianu a admis ca problema violentei unora dintre imigrantii romani din Italia poate deveni un argument pentru scaderea entuziasmului extinderii Uniunii Europene. Potrivit ministrului, aceasta ar putea fi o consecinta pe termen mediu, insa important este care vor fi consecintele pe termen imediat.
In opinia ministrului de externe, cresterea infractiunilor cu violenta isi are, probabil, explicatia intr-un stres suplimentar in care acei oameni se afla pentru ca isi lasa familiile in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO