Politică externă

Proteste violente la summitul G20 de la Toronto

27.06.2010, 13:08 43

Summitul G20 care se desfasoara in acest week-end la Toronto, inCanada, a starnit un val de proteste violente, in timpul carora aufost incendiate masini ale politiei, iar mai multe magazine dincentrul orasului au fost vandalizate, politia facand 75 de arestaripe strazile din centrul financiar al Canadei.

In timp ce mii de oameni protestau pe strazile din centrulToronto, premierul canadian Stephen Harper ii primea pe lideriicelor mai puternice economii din lume intr-o cladire pazita decordoane de politisti, care incercau sa mentina protestatarii inafara zonei de securitate. Economiile membre G20 reunesc 85% dinPIB-ul mondial

"Nu e o imagine prea atractiva. Oameni din intreaga lume vadacum ce se intampla in Canada", a comentat ieri prezentatorulpostului canadian de televiziune CBC.

Violentele au izbucnit in urma unor proteste pasnice care austrans, potrivit unor estimari, aproximativ 10.000 de oamenisambata pe strazile din centru Toronto.

Nu s-au inregistrat victime si o singura persoana a fost ranitausor, mai multe masini ale politiei fiind incendiate, potrivitinformatiilor difuzate de posturile TV care au avut transmisii timpde cateva ore ieri seara.

Echipele de televiziune care au avut transmisii in direct de pestrazile din Toronto erau insotite de bodyguarzi care le asigurausiguranta, in timp ce cordoane formate din sute de politistidirijau oamenii de pe strazile din zona in care aveau locintalnirile intre liderii G20.

"Facem tot ce se poate pentru a-i opri pe cei care vandalizeazacentrul orasului. Nu este vorba despre protestatari. Este nedreptsa ii numim astfel. Sunt criminali, care au venit in Toronto cuscopul de a provoca evenimente violente", a spus David Miller,primarul Toronto.

Canada a cheltuit un miliard de dolari pentru organizareasummitului G20, 20.000 de politisti fiind insarcinati cu mentinereasecuritatii in centrul orasului pe durata celor doua zile dedesfasurare a discutiilor intre liderii tarilor membre G20.

"Sunt limite pentru libertatea de exprimare, care sunt atinse inmomentul in care este amenintata siguranta cetatenilor. Stim cinesunt anarhistii care au provocat violentele, avem fotografii cu eisi ii vom prinde. Principala noastra responsabilitate este samentinem sigur perimetrul in care se summitul si am reusit acestlucru", a declarat Bill Blair, seful politiei din Toronto.

Blair a declarat ca violentele au fost generate folosind "BlackBloc", o tehnica de distragere a atentiei fortelor de ordine.Protestatarii sunt toti imbracati in negru, ceea ce face dificilaidentificarea autorului unei agresiuni de catre politie.

Liderii G8, a caror intalnire s-a incheiat ieri dupa-amiaza inToronto, au condamnat in unanimitate puternic Iranul si Coreea deNord pentru activitatile nucleare.

Cel mai fierbinte subiect de pe agenda liderilor G20 estedisputa intre SUA si Germania pe tema disciplinei fiscale. In timpce Germania sustine ideea reducerii deficitelor care au crescut caurmare a pachetelor de stimulare a economiilor, pozitiapresedintele Obama este ca problema deficitelor poate fi rezolva petermen mediu si ca trebuie continuate masurile de sprijinfinanciar.

Un alt subiect important pe agenda celor mai puternici lideripolitici este reglementarea mai strictă a sectorului financiar.Liderii G20 urmeaza sa se intalneasca si astazi, pentru cateva orede discutii.

Alina Pahoncia este corespondentul ZF inCanada

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO