Politică externă

Provocata de gherila irakiana, Marea Britanie mai trimite soldati la Basra

26.06.2003, 00:00 14

dati la Basra Dupa ce sase soldati britanici au fost ucisi marti in sudul Irakului, Marea Britanie ia in calcul suplimentarea trupelor sale in Irak cu cateva mii de soldati, informeaza BBC News.
Incidentul de marti, un schimb de focuri la Al - Amarah, localitate la nord de Basra, soldat cu sase victime britanice, constituie cel mai important eveniment armat de la sfarsitul razboiului, pentru britanici. Intr-o singura zi, fortele britanice din Irak au suferit cele mai mari pierderi de vieti omenesti de la sfarsitul razboiului - 1 mai. 
 De atunci americanii, masati in jurul Bagdadului au pierdut 20 de oameni, in timp ce britanicii nu au avut de facut fata unor atacuri serioase. Geofff Hoon, ministrul britanic al Apararii a declarat, citat de AFP si Mediafax ca este posibil ca militarii, care apartineau politiei militare sa fi fost ucisi, intr-un incident la postul de politie din orasul Majar al - Kabir. Geoff Hoon a declarat ca tot marti, in cursul unui atac separat, dar petrecut in aceeasi zona, alti soldati britanici, din cadrul unui regiment de parasutisti au fost atacati cu lansatoare de rachete si mitraliere, in timpul unei misiuni de rutina. Hoon a declarat, marti, in camera Comunelor ca, opt militari au fost raniti, unul la sol si sapte, in elicopter. Doi dintre ei, aflati in stare grava sunt internati intr-un spital de campanie in Kuwait.



Noua tactica britanica in Irak
Dupa atacurile de marti, Marea Britanie va revizui tactica, echipamentul si numarul trupelor sale din Irak. Geoff Hoon a declarat BBC ca ar putea fi vorba de cateva mii de soldati. "Prioritatea absoluta este siguranta fortelor britanice", a declarat ministrul Apararii. BBC presupune ca noua tactica britanica in Irak va impune din nou castile metalice si vestele antiglont, la care militarii au renuntat pentru a inspira incredere irakienilor. Deocamdata britanicii au declansat o ancheta pentru a afla cine coordoneaza grupurile ostile din Irak. BBC News informeaza ca surse locale au difuzat declaratii ale politiei din  Al-Amarah, conform carora cei sase politisti militari britanici au fost omorati de localnici, pentru a razbuna mortile unor civili irakieni. Alte speculatii privesc implicarea unor forte militare partidului Baas. Regiunea Basra este dominata de musulmani shiiti, grup religios potrivnic fostului regim irakian, dar si ocupatiei coalitiei. Paul Reynolds, comentator BBC, considera ca incidentul de la Al-Amarah a fost un soc, comparabil cu episodul din martie 1971, cand trei tineri soldati scotieni au fost invitati la o petrecere in Belfast, ca apoi sa fie impuscati de IRA: "Moartea lor a marcat momentul in care ceea ce incepuse a arata ca un proces de pace se transforma intr-un lung razboi de gherila. Acesta dureaza de 30 de ani si inca nu s-a incheiat". Reynolds apreciaza ca una din lectiile Irlandei de Nord, aplicabila si in Irak, este cum se pot pierde bunele intentii. el considera ca populatia irakiana ar putea fi incurajata de doua sau trei episoade precum cel de la Al-Amarah si, in acest caz, fortele britanice trebuie sa revina asupra tendintei de a colabora cu localnicii. Comentatorul BBC reaminteste exemplul generalului Douglas MacArthur, care a fost instalat in Japonia, in perioada 1945-1951. El compara  experienta generalului (a schimbat Constitutia japoneza, a desfiintat cartelurile industriale si a permis industriei civile sa creasca ,a  micsorat taxele si a permis existenta institutiei imperiale ) cu cea a administratorului civil al Irakului, Paul Bremer. Observand ca acesta nu a reusit sas-i imprime autoritatea in Irak, comentatorul reaminiteste ca exista o mare diferenta intre Irak si Japonia. Cea din urma a capitluat. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO