Politică externă

Putin, criticat dur pentru lipsa libertatii presei rusesti

07.06.2006, 00:00 15

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a fost aproape socat sa afle cu urechile lui ce crede lumea presei despre el. Venit sa se "desfasoare" in fata ziaristilor, in cea de-a doua zi a congresului anual al Asociatiei Mondiale a Ziarelor (WAN), desfasurat anul acesta la Moscova, liderul de la Kremlin s-a trezit interpelat direct, dur si fara complexe de Gavin O''Reilly, presedintele asociatiei care i-a reprosat lipsa libertatatii presei rusesti. Ajuns la tribuna dupa O''Reilly, Putin a bravat: "Libertatea presei este din ce in ce mai mare in Rusia."

Argumentele lui Gavin O''Reilly l-au pus vizibil in dificultate pe presedintele rus in fata reprezentantilor presei. Discursul sau a atins puncte sensibile, O''Reilly declarand ca manipularea mass-media de catre stat micsoreaza sansele presei de a contribui la dezvoltarea Rusiei. Presedintele asociatiei nu a ezitat sa remarce lipsa independentei televiziunii nationale, sustinand ca aceasta se afla sub controlul direct sau indirect al guvernului si faptul ca numeroase ziare au fost cumparate de grupuri industriale influente controlate sau loiale guvernului.

O''Reilly a facut referire si la faptul ca multa lume a contestat organizarea evenimentului tocmai la Moscova in conditiie in care "tara si conducerea sa au fost criticate sever la nivel international pentru lipsa eforturilor de a opri influenta pe care statul o exercita asupra mass-media".

"Exista mult scepticism, atat in Rusia, cat si in alte tari cu privire la dorinta reala a Rusiei de a avea o presa puternica din punct de vedere financiar, un participant influent si independent in societatea Rusiei de astazi", a adaugat acesta. Discursul s-a incheiat cu o cerere directa la adresa lui Putin: "Luati masuri vitale pentru a va ajuta mareata tara sa-si dezvolte presa independenta pe care o merita."

Putin insa a evitat sa raspunda franc celor mai multe dintre remarcile lui O''Reilly. Dupa cum a relatat si presedintele asociatiei, Putin a evitat "cu o minunata indemanare" sa raspunda criticilor aduse. Liderul de la Kremlin a afirmat insa convins ca "poporul rus a optat pentru democratie in 1991, implicit pentru o presa libera si independenta. Legea din 1991 privind mass-media a fost recunoscuta ca fiind una dintre cele mai liberale din lume." Liderul de la Kremlin a recunoscut totusi ca exista "structuri economice care vor sa-si exercite influenta asupra unor articole", dar ca, in general, "influenta statului asupra presei scade, si nu creste."

Discursurile celor doi au fost precedate de un incident. Trei membri ai Partidului National Bolsevic s-au ridicat in picioare strigand "Putin este executorul libertatii" si "Rusia fara Putin." Acestia au fost ulterior evacuati de catre fortele de ordine.

In cadrul congresului s-a decernat premiul "Condeiul de Aur al Libertatii", unul dintre cele mai importante distinctii pentru jurnalisti. Anul acesta premiul i-a revenit iranianului Akbar Ganji, care a petrecut sase ani in inchisoare dupa ce a scris cateva articole in care acuza Ministerul de Informatii de uciderea mai multor disidenti.

In cursul zilei de ieri erau asteptati la congres si editorii ziarului olandez, responsabili pentru publicarea celor 12 caricaturi ale profetului Mohamend ce au starnit proteste in lumea intreaga la inceputul acestui an. Problema adusa in discutie se va referi la existenta unei eventuale limite a libertatii presei si la responsabilitatea mass-media intr-o lume a globalizarii.

Asociatia Mondiala a Ziarelor organizeaza la Moscova in aceasta saptamana Congresul Mondial al Ziarelor si Forumul Mondial al Editorilor, la care participa peste 1.700 de jurnalisti din 110 tari.

Conform Asociatiei Mondiale a Ziarelor, organizatoarea evenimentului, aceasta participare a insemnat un "record." Cea mai numeroasa delegatie a fost cea a Rusiei, cu peste o suta de participanti, urmata de cea a Statelor Unite, cu 73 de participanti, si a Marii Britanii, cu 68.

Romania este reprezentata de Dragos Stanca, directorul general, si Cosmina Noaghea, publisher business press al PubliMedia International (editorul Ziarului Financiar), Aura Iordan, business analist la WAN si director dezvoltare la ProTV, si Elena Coman de la Clubul Roman de Presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO