Politică externă

Rabzoi total intre Israel si Hamas

12.06.2003, 00:00 9

Serviciile de securitate israeliene dispun de informatii privind 53 de proiecte de atentate impotriva statului evreu, potrivit unei declaratii transmise ieri de radioul militar israelian.
Informatia a fost transmisa la o zi dupa ce militarii evrei au incercat sa-l lichideze, intr-un atac cu rachete, pe liderul miscarii integriste Hamas Abdelaziz Al-Rantissi. Atacul impotriva liderului Hamas a a infuriat Washingtonul care se teme ca reluarea ostilitatilor pune in pericol planul de pace si promisiunile de incetare a focului pe care George W. Bush le-a smuls premierilor Ariel Sharon si Mahmud Abbas, in timpul summitului de la Akaba (Iordania), saptamana trecuta. "Sunt bulversat de recentele atacuri. (...) Ma nelinisteste faptul ca aceste atacuri vor face mult mai grea misiunea conducerii palestiniene de combatere a terorismului. Nu cred ca atacurile contribuie la securitatea Israelului", a afirmat George W. Bush, la Casa Alba.
Potrivit postului de radio militar israelian , jumatate dintre cele 53 de atacuri antiisraeliene  sunt planuite de Hamas, miscare care, dupa incercarea esuata de lichidare a lui Rantissi, a declarat razboi total statului evreu afirmand ca, de acum inainte "orice evreu este o tinta". Hamas i-a cerut premierului palestinian Mahmud Abbas sa intrerupa orice contact cu statul evreu si a promis ca va "pedepsi cumplit" Israelul. De pe patul de spital, Rantissi a afirmat ca lupta va continua pana cand in Palestina  - care in viziunea palestinienilor cuprinde nu numai actualele teritorii palestiniene ci intreg Israelul cu tot cu Ierusalim - "nu va mai ramane picior de evreu. "Acest pamint este al nostru si nu al evreilor", a adaugat liderul Hamas.
Mai multe elicoptere israeliene au atacat cu rachete, marti, in centrul Orasului Gaza, masina in care afla  liderul Hamas. Acesta a scapat cu viata pentru ca s-a aruncat din mers inainte ca cele cinci rachete lansate sa-i loveasca masina.Presedintele rus, Vladimir Putin, a avut convorbiri telefonice, marti seara, cu premierii  Ariel Sharon, si Mahmud Abbas, precum si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat.  Rusia este membra a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, alaturi de Statele Unite, ONU si Uniunea Europeana, care au elaborat planul de pace international ce prevede crearea in etape a unui stat palestinian, pina in 2005. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO