Politică externă

Razboi informational intre Chisinau si Tiraspol

08.09.2004, 00:00 17

Conflictul dintre autoritatile transnistrene si cele de la Chisinau continua cu o noua etapa - a razboiului informational. Dupa ce transnistrenii au ocupat un nod de cale ferata care era exploatat de catre Republica Moldova, ieri a aparut o stire contradictorie. Autoritatile de la Tiraspol au declarat ca ocuparea garii din Tighina fusese provocata de actiunile politiei moldovene, care ar fi incercat sa preia controlul asupra nodului feroviar.
Agentia oficiala transnistreana Olvia-press a informat ca "politia pazea un grup de 20 de femei, colaboratoare ale intreprinderii feroviare". "La ora locala 07.20, politistii au spart usa cladirii administrative si au intrat in incapere. Seful statiei Bender, Vitali Fomin, a fost dat afara din biroul sau. In locul lui, cu sustinerea politistilor, a fost instalat predecesorul lui Fomin, Vladimir Piliughin, anterior destituit de partea transnisteana", potrvit agentiei citate.
Aceeasi relatare sustinea ca "fortele militiei au eliberat cladirea administrativa si au restabilit controlul". "Insa autoritatile moldovene nu s-au multumit cu atat. Scenariul elaborat la Chisinau a inceput sa ia amploare. Comisarul politiei din Bender a trimis forte suplimentare in zona garii. O parte dintre politisti aveau arme de foc. La toate solicitarile militiei transnistrene de a se retrage ei au refuzat. Insa, prin actiunile coordonate ale organismelor de drept ale Republicii Moldovenesti Nistrene, controlul asupra situatiei a fost mentinut, iar politistii au fost scosi din cladire de catre fortele militiei", a informat agentia.
Olvia-Press a anuntat ca organele de forta de la Tiraspol au instrumentat dosare penale pe numele lui Vladimir Piliughin, seful garii din Tighina, si pe numele lui Igor Rogulin, seful politiei transporturi din Tighina.
Comisarul politiei din acest oras, Valeriu Prudnicov, a declarat ca informatia difuzata de agentia transnistreana reprezinta o tentativa de dezinformare. Prudnicov a afirmat ca "in realitate, lucrurile s-au intamplat exact invers".
"Aproximativ 30 de militieni transnistreni au intrat in cladirea administrativa a garii si le-au scos cu forta pe angajatele care se aflau la serviciu, iar pe inginerul-sef l-au retinut. Am fost informat despre acest incident de catre cei de la Directia politiei transporturi, care are doar 12 colaboratori. Impreuna cu inca 20 de politisti am mers la gara. Nu aveam arme asupra noastra. Cand am ajuns in jurul garii erau vreo 300 de militieni, militari din trupele speciale, soldati, si chiar vamesi si pompieri transnistreni. Am incercat sa instalam un cordon de securitate langa cladire, intre fortele transnistrene si angajatii de la Caile Ferate Moldovenesti (CFM) si am raportat imediat la Chisinau despre situatia de la gara. Intrucat eram de zece ori mai putini decat fortele subordonate Tiraspolului, am primit ordin sa ne retragem", a spus Prudnicov. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO