Politică externă

Razboiul din Irak ia o turnura de cosmar

09.04.2004, 00:00 11



Razboiul din Irak a cunoscut in ultimele zile o noua turnura. Semnele ei s-au facut simtite inca de la inceputul saptamanii, cand siitii si-au inceput protestele, degenerate in violenta, dupa inchiderea unuia dintre ziarele lui Sadr. Apoi, a urmat revolta sunitilor, care au avut parte de riposta fortelor SUA la uciderea a patru civili americani.



Astfel, de o saptamana asistam la intrarea in forta a soldatilor coalitiei printre rebelii din ambele comunitati mai numeroase din Irak - siitii si sunitii. Au murit, in decursul acestei saptamani, 35 de americani si cel putin 459 de irakieni, dintre care aproape 300 sunt victime ale asediului asupra orasului Fallujah. Avem, asadar, un oras asediat, Fallujah, care a fost atacat intr-unul dintre simbolurile sale, o moschee asaltata miercuri noaptea de americani, care sustin ca acolo s-ar fi adapostit militiile rebele ale lui Moqtada al-Sadr.



Un semn al ingrijorarii SUA (care, la nivel de oficiali nu recunosc ca e posibil sa se fi pierdut controlul asupra populatiei dnafara Bagdadului) a fost o declaratie a ministrului apararii, Donald Rumsfeld. El a spus ca este foarte probabil sa fie amanata schibarea trupelor care se apropie de finalul misiunii in Irak. A mai dat de inteles Donald Rumsfeld ca s-ar putea ca numarul soldatilor americani din aceasta tara sa fie sporit - acum sunt 135.000.



Despre strategia de lupta din Irak vor discuta, dupa Paste, liderul american, George Bush, care-l va avea oaspete pe premierul Tony Blair. Britanicii sunt, se pare, nemultumiti de numarul mare de civili irakieni care si-au pierdut viata in ultimele zile.



Tot in premiera de la anuntul oficial al sfarsitul razboiului din Irak (mai anul trecut), se pare ca au aparut in ecuatie si ostatecii. Militiile fidele clericului antiamerican, Moqtaba al-Sadr, pretindeau ieri ca ar fi luat ostateci mai multi militari ai coalitiei - dintre care majoritatea ar fi fost spanioli, posibil si un american. Coalitia a suferit piuerderi in aproape toate batalioanele - se relateaza ca sunt morti si raniti si in taberele poloneza, ucraineana, spaniola, italiana, pe langa victimele americane si britanice.



Trei orase - Fallujah, Ramadi si Karbala - toate aflate la vest de capitala, sunt controlate de rebeli - fie ei siiti, fie suniti.



Sadr a promis ca va protesta pana cand americanii vor parasi Irakul si a lansat o comparatie care s-ar putea sa prinda in randul celor care se opun interventiei coalitiei in aceasta tara. Mai precis, Sadr afirma ca Irakul este un al doilea Vietnam al SUA. Sau al lui George Bush.



Pe acest fond a intervenit si o declaratie a celui mai influent lider spiritual siit, mai moderat, al-Sistani. El a condamnat atacurile din ultima saptamana ale americanilor, spunand ca nu au dreptul sa intre cu forta pe proprietatile irakiene.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO