Politică externă

Rebelii irakieni iau ostatici rusi

12.05.2004, 00:00 12

Un cetatean rus a fost ucis, iar alti doi au fost luati ostateci in timpul unui atac petrecut ieri dimineata la Bagdad.
Stirea a fost confirmata si de ministerul rus de externe. Cei trei se pare ca se aflau intr-un vehicul care a fost atacat, dimineata, pe cand cei trei se intorceau de la serviciu. Lucrau la o centrala electrica aflata in sudul capitalei irakiene.
Luna trecuta, cand luarea de ostateci devenise o stategie de lupta pentru rebelii irakieni, Rusia a anuntat ca-si retrage cetatenii aflati la fata locului. Au fost organizate mai multe zboruri ale unor companii nationale aeriene care au adus aproape 200 de rusi sau cetateni care apartinau spatiului ex-sovietic. Cei mai multi dintre ei erau angajati de catre companii specializate in extragerea si prelucrearea titeiului. Celor care au vrut sa ramana in Irak (pe contracte care depasesc valoarea celor din tara lor) li s-a spus ca o fac pe propria raspundere. Ieri, Ministerul de externe de la Moscova a anuntat ca va face tot ce este posibil pentru a obtine eliberarea ostaticilor rusi.
Numarul ostaticilor nu este foarte precis. Potrivit datelor pe care le-au adunat americanii, este posibil ca 40 de cetateni straini sa fi fost rapiti de catre rebelii irakieni. Intre ei sunt americani, britanici, japonezi, acum si rusi, dar si italieni. In urma cu trei saptamani, unul dintre italienii care fusesera luati ostatici a fost ucis, fapt care a socat intreaga Italie. Uciderea acestuia a devenit un argument puternic al opozitiei (de stanga) italiene sa ceara retragerea fortelor lor din Irak. Si ieri, in Parlamentul de la Roma, s-a vorbit despre asta. Premierul Silvio Berlusconi nu este de acord.
Olandezii sunt in doliu si ei, dupa ce unul dintre membrii contingentului regal din aceasta tara a fost ucis. Olanda a trimis in Irak peste 1200 de militari care fusesera teferi pana acum.
Si de cealalta parte, a rebelilor, se inregistreaza pierderi. Americanii sustin ca au ucis 13 dintre sustinatorii liderului radical siit Maqtada Sadr, in timpul unor ciocniri care au avut loc pe timpul noptii intr-un oras irakian. De asemenea, in apropiere de Najaf, coalitia ar fi prins 14 membri ai aceleiasi grupari fidele lui Sadr. Militiile siite sustin insa ca numarul anuntat de americani este exagerat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO