Politică externă

Republicanii cer anchetarea scurgerilor de informatii CIA

10.11.2005, 19:29 9

Mai multi lideri ai republicanilor din Congresul american au cerut ieri infiintarea unei comisii comune de ancheta alcatuita din reprezentanti ai Senatului si ai Camerei Reprezentantilor care sa verifice modul in care au fost divulgate catre presa informatiile clasificate privitoare la reteaua secreta de centre de detentie folosite de CIA pentru interogarea suspectilor de terorism.

Saptamana trecuta, cotidianul american Washington Post publica un articol in care dezvaluia existenta unor centre secrete de detentie ale CIA in tari din Europa de Est si in alte regiuni, bazandu-se pe surse din cadrul serviciilor de informatii americane. Articolul lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de agenti din randul CIA nemultumiti de mijloacele brutale folosite pentru interogarea suspectilor in aceste inchisori secrete.

"Daca se vor dovedi exacte, aceste informatii ar putea un efect daunator de lunga durata si consecinte periculoase, putand pune in primejdie eforturile noastre de a proteja poporul american", a explicat liderul majoritatii republicane din Senat, Bill Frist, intr-o scrisoare adresata presedintilor comisiilor de supraveghere a serviciilor secrete din cele doua Camere ale Congresului. Solicitarea vine sa confirme in buna masura afirmatiile cuprinse in articolul din Washington Post, cu atat mai mult cu cat se alatura unei anchete interne declansate de CIA pentru a identifica "cartita", sursa informatiilor.

Aceasta initiativa a fost primita cu scepticism de alti congresmeni. Liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a declarat ca americanii au dreptul sa afle adevarul, iar inca o comisie care sa investigheze modul in care administratia Bush a folosit informatiile clasificate nu va contribui la aflarea adevarului. Opiniei reprezentantei democratilor se raliaza si senatorul republican, Lindsey O. Graham. "Asta e intr-un fel cu a nu vedea padurea din cauza copacilor. Chestiunea cu adevarat importanta o reprezinta acele inchisori", a spus Graham.

Informatiile privitoare la centrele de detentie CIA au fost negate de cele mai multe state din Europa de Est si indeosebi de Polonia si Romania care au fost identificate in mod expres de catre organizatia non-guvernamentala Human Rights Watch.

Raspunzand acestei preocupari crescande a opiniei publice internationale in privinta modului in care sunt tratati in centrele de detentie americane suspectii de terorism, Pentagonul a aprobat marti o directiva care sa stipuleze foarte clar modalitatile in care se pot desfasura interogatoriile, interzicand explicit "actele de tortura fizica si psihica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO