Politică externă

Romania sustine aderarea Ucrainei si conditioneaza sprijinul pentru Afganistan

02.04.2008, 17:16 9

Basescu a subliniat faptul ca Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan, cerand ca si celelalte state membre sa trimita noi trupe in zonele cele mai periculoase de lupta.
"Noi avem in rezerva secretarului general al NATO o companie, 120 de oameni (Romania are in teatrele de operatiunii din Afganistan peste 700 de soldati - n.n.). Suntem gata sa o punem la dispozitie, dar nu in timp ce noi suntem in sud alaturi de americani, canadieni, iar altii sunt in est unde nu se intampla mare lucru", a precizat Basescu.
In momentul de fata NATO se confrunta cu refuzul unor state importante, precum Germania, de a mai trimite noi soldati in lupta impotriva terorismului. Presedintele american George W. Bush a declarat ca va profita de reuniunea la nivel inalt de la Bucuresti pentru a cere suplimentarea trupelor in Afganistan.
Romania va sustine aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO, presedintele Basescu argumentand ca acest lucru este util pentru siguranta granitelor Romaniei. Facand referire la opozitia Rusiei fata de extinderea Rusiei, Basescu a acuzat Moscova ca nu a renuntat la logica Razboiului Rece, la care ar trebui sa renunte, deoarece "NATO nu o va ataca niciodata".
El a tinut sa sublinieze ca Tratatul de Varsovia nu mai exista si ca Rusia trebuie sa renunte la a privi NATO ca pe o amenintare. Basescu a spus ca Rusia, la fel ca orice stat al NATO, poate fi afectata de un atac cu rachete balistice si ca poate avea de castigat in urma unei relatii de parteneriat cu NATO.
Seful statului a tinut sa aminteasca ca optiunile Ucrainei si ale Georgiei sunt cele ale unor state independente. De aceea, Basescu s-a intrebat retoric cui folosesc declaratii precum cele potrivit carora Rusia isi va indrepta rachetele spre Ucraina, in perspectiva apropierii acestui stat de NATO.
Traian Basescu a mai explicat ca Romania va propune adoptarea unui document prin care sa se sustina integritatea teritoriala a Republicii Moldova si a Georgiei.
Facand referire la scutul antiracheta, Traian Basescu a anuntat ca Romania va cere un sistem NATO complementar pentru statele care nu vor fi protejate de scutul antiracheta american ce va fi construit in Polonia si Cehia pana in 2012.
"Voi face aceasta discutie si intr-o discutie bilaterala cu presedintele Bush, daca in cadrul NATO nu gasim o solutie pentru toti", a spus seful statului.
Conform declaratiilor presedintelui roman, 80% din teritoriul stetelor membre NATO este protejat de scutul american antiracheta, numai Romania, Bulgaria, Turcia si sudul Italiei nu beneficiaza de protectie.
SUA intentioneaza sa amplaseze un scut antiracheta in Europa de Est, impartit in 10 baterii de rachete in Polonia si un radar in Cehia, pentru protectia unor eventuale atacuri venite din Orientul Mijlociu. Rusia este nemultumita de aceste planuri, pe care le considera un atac direct la securitatea sa.
Presedintele Basescu a mai anuntat ca va discuta in intalnirea cu presedintele Bush si problema scutirii de vize a cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in SUA si ca va propune negocieri bilaterale pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO