Politică externă

Rusia a semnat un parteneriat strategic cu Uniunea Europeana

11.05.2005, 20:27 58

Uniunea Europeana si Rusia au semnat, la summit-ul ce reuneste responsabilii celor doua mari puteri, un parteneriat strategic de cooperare bilaterala in numeroase domenii economice si de securitate.

Acordul isi propune sa dea un nou impuls relatiilor dintre UE si Rusia, dupa extinderea spre est a comunitatii europene, care a inclus si cele trei state baltice.

Documentul a fost semnat de presedintele rus, Vladimir Putin, presedintele Comisiei Europene, JosÂ? Manuel Dura??o Barroso, primul-ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker si Inaltul reprezentant pentru politica externa a UE, Javier Solana.

Acordul, al carui text integral va fi dat publicitatii in urmatoarele zile, va deschide patru "spatii comune" de colaborare: economie, libertate, securitate si justitie, securitate externa, educatie, cercetare si stiinta.

UE este deja principalul partener comercial al Moscovei, care absoarbe cea mai mare parte a exporturilor ruse.

In deschiderea summit-ului Romania-UE, presedintele rus, Vladimir Putin, a salutat construirea unei "Europe Mari". "Sunt convins ca acordul nostru si adoptarea foilor de parcurs pe care o asteptam in cursul summit-ului vor permite progrese serioase in construirea Marii Europe", a declarat presedintele rus.

"Acordam o importanta prioritara parteneriatului strategic dintre Rusia si UE", a adaugat Vladimir Putin.

Cele doua parti au stabilit, de asemenea, sa discute despre simplificarea regimului vizelor intre Rusia si Uniunea Europeana, precum si despre reprimirea imigrantilor ilegali, una dintre cele mai dificile probleme aflate pe agenda de lucru a negocierilor.

Presedintele rus a subliniat ca textul parafat ieri se refera la "toate domeniile de cooperare dintre Rusia si UE, de la lupta comuna impotriva terorismului si a traficului de droguri pana la stabilirea unor relatii libere intre persoane". Este vorba, a precizat presedintele rus, despre "mecanisme concrete pentru formarea a patru spatii comune de cooperare - spatiul securitatii, cel al apararii drepturilor omului, al comertului si economiei si al relatiilor umane".

Europenii spera ca acest acord care prevede patru domenii de cooperare va permite inchiderea unui capitol de tensiuni cu Rusia lui Vladimir Putin, generate cu precadere de criza recenta din Ucraina, care l-a adus la putere pe prooccidentalul Viktor Iuscenko.

Ultimele declaratii ale responsabililor rusi si europeni dau insa de inteles ca summit-ul nu se va incheia cu adoptarea sau semnarea unor documente, cele doua parti amanand finalizarea negocierilor mai ales in ceea ce priveste vizele. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO