Politică externă

Rusia - China, parteneriat strategic cimentat cu gaz

27.03.2007, 18:36 17

Presedintele Chinei, Hu Jintao, a sosit ieri la Moscova intr-o vizita menita sa intareasca parteneriatul strategic dintre Rusia si China.
Intreaga Rusie va incepe luni sa traiasca dupa calendarul chinezesc, scrie agentia rusa de stiri ITAR TASS, referindu-se la deschiderea anului Republicii Populare Chineze, in prezenta presedintilor Hu Jintao si Vladimir Putin, la Kremlin.
Este o vizita de raspuns a liderului chinez, la un an dupa ce Putin vizitase China pe 21-22 martie, inaugurand atunci anul Rusiei in China. Ambele actiuni sunt privite de catre analisti ca un semnal de continuitate in eforturile Beijingului si ale Moscovei de a concretiza un parteneriat strategic efectiv. Cele doua tari detesta intentiile Washingtonului de a promova liberalismul in lume, convinse ca "propaganda prodemocrata" a SUA reprezinta numai un paravan in spatele caruia se ascund intentii expansioniste.
Moscova si Beijingul au pus bazele unui parteneriat strategic prin care cele doua puteri se angajeaza sa creeze o noua ordine mondiala "multipolara", in care axa Rusia-China va deveni un pilon important al prevenirii dominatiei globale a Statelor Unite.
Parteneriatul China-Rusia s-a cristalizat la inceputul anilor '90, pe fondul temerilor ambelor parti vizavi de ascensiunea Occidentului, perceputa in mod ostil: largirea NATO, apoi largirea UE, iar mai recent, programul de dezvoltare a scutului antiracheta al SUA. Resursele energetice ale Rusiei, precum si industria de armament au devenit tinte predilecte pentru China. Punctul cheie al parteneriatului chino-rus a fost proiectul popularizat in 1998 de fostul prim-ministru Evgheni Primakov, care s-a referit la coalizarea puterilor continentale asiatice, pentru limitarea actiunilor SUA. Astfel, Organizatia de Cooperare de la Shanghai (OCS) care include China, Rusia, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan a fost constituita pe 14 iunie 2001.
Pe langa cei cinci membri fondatori, OCS are ca membri-observatori tari ca India, Iran, Pakistan si Mongolia, atingand o cifra totala de 3 miliarde de oameni.
In 2005, Moscova si Beijingul si-au reafirmat solidaritatea prin reinnoirea tratatului de prietenie si, pentru prima oara in istorie, prin organizarea unor manevre militare comune, "Misiunea Pacii 2005". Exercitiul a avut loc pe coasta chineza, avand ca tinta imaginara Taiwanul. O a doua runda de manevre militare comune va avea loc in primavara curenta in Caucazul de Nord, locul Taiwanului fiind luat de Cecenia, precum si de adiacentele Georgia, Azerbaidjan si Ucraina.
Anul trecut a fost semnat un acord prin care s-a decis constructia a doua conducte de gaz din Siberia spre China pana in 2011. Rusia s-a angajat sa asigure China cu 60-80 de miliarde de metri cubi de gaz in fiecare an, incepand cu 2006. Schimbul comercial dintre cele doua state a crescut continuu in ultimii cinci ani cu o medie generala de 30%, in special datorita exporturilor rusesti de petrol, materie prima si arme. Una din posibilele probleme intre cei doi giganti tine de frontiera comuna de 7.000 de kilometri. Problemele de frontiera, atat in zona Amurului, cat si in restul acestui spatiu imens nu sunt putine.
De-a lungul anilor, Rusia si China si-au disputat cele peste 2.400 de insule de pe Amur, iar prin anii 1980, au avut loc chiar ciocniri violente ale fortelor aflate de o parte si de alta a frontierei. Imigratia ilegala este al doilea punct sensibil in relatia dintre cele doua state.
La inceputul lui 2006, ministrul de interne al Rusiei, Rashid Nurgaliev, anunta ca imigratia ilegala s-a constituit intr-o adevarata amenintare la adresa securitatii nationale in Extremul Orient rus. Desi Nurgaliev nu mentionase atunci termenul "chinez" si in ciuda declaratiilor oficiale contrazicand o asemenea dezvoltare a evenimentelor, un flux continuu de imigranti chinezi ilegali are loc in regiune.
Cifrele vehiculate de oficialii de la Ministerul de Interne rus vorbesc despre un numar de jumatate de milion de chinezi intrand ilegal in Federatia Rusa. Zeci de mii de oameni de afaceri chinezi s-au stabilit si lucreaza in orasele din Siberia. Cumpara vechi companii rusesti sau infiinteaza unele noi. Venirea lor a adus crestere economica in Siberia, dar exista teama ca intr-o zi chinezii ar putea sa devina majoritari fata de rusi in vastele teritorii slab populate de dincolo de Urali. Unii experti demografi rusi au acuzat indirect o politica de "finlandizare" a Beijingului care incearca sa isi mareasca influenta in regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO