Politică externă

Rusia il pune la adapost pe fostul sau ambasador in Moldova

01.06.2004, 00:00 11

Iuri Zubakov, ambasadorul Rusiei, rechemat recent de la post de catre Kremlin pentru ca a fost considerat ineficient, a fost propulsat in ierarhia Consiliului Suprem de Securitate al Federatiei Ruse.
Zubakov a fost numit oficial in functia de adjunct al secretarului Consiliului Suprem de Securitate al Federatiei Ruse, Igor Ivanov, fost ministru in Guvernul Kasianov. Inainte de a fi chemat in tara, lui Zubakov i se promisese un post mult mai inalt in cadrul Consiliului Suprem de Aparare.
Zubakov a fost considerat ineficient in misiunea sa diplomatica in Republica Moldova. El a fost rechemat de Kremlin la doar cateva luni de la numirea sa ca ambasador la Chisinau.
Reprosul care i s-a facut lui Zubakov a fost acela de a fi esuat in impunerea strategiei Kremlinului de federalizare a Republicii Moldova. Este vorba despre mult disputatul plan Kozak, cel care propune ca doua enclave autoproclamate autonome de pe teritoriul Moldovei - Transnistria si Gagauzia (care sunt proruse)- sa fie recunoscute ca entitati independente, care sa beneficieze de drepturi egale cu Moldova. Astfel, doua minoritati, practic, ar deveni egale cu populatia majoritara din Moldova.
Ar mai fi fost vorba si de o presedintie asigurata prin rotatie din sanul celor trei comunitati si, in aceste conditii, retragerea militarilor rusi de pe teritoriul Moldovei ar fi devenit greu de imaginat.
Esecul lui Zubakov a fost insotit si de un gest care cu greu poate fi acceptat de catre presedintele rus, Vladimir Putin, considerat de multi observatori ca fiind prea autoritar. Oficialii de la Chisinau nu numai ca nu au acceptat planul Kozak, dar au anuntat ca il repudiaza imediat dupa ce Putin facuse public anuntul sau de a vizita Chisinaul special pentru a semna planul Kozak.
Presa moscovita face o prezentare a carierei lui Zubakov, absolvent al Scolii Superioare a KGB in 1970 si care a activat in diferite structuri ale securitatii devenind, in 1991, consilier al lui Evheni Primakov, directorul serviciilor de spionaj extern.
Presa moscovita face o prezentare a carierei lui Zubakov, absolvent al Scolii Superioare a KGB in 1970 si care a activat in diferite structuri ale securitatii devenind, in 1991, consilier al lui Evheni Primakov, directorul serviciilor de spionaj extern.
In 1996, Zubakov l-a urmat pe Primakov la Ministerul de Externe, unde a fost ministru adjunct. In 1998, cand Primakov a fost numit sef al Executivului, Iuri Zubakov a devenit adjunct al acestuia. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO