Politică externă

Rusia intra in zodia post-Putin cu Putin de mana

03.12.2007, 19:59 17

Peste 100 de milioane de rusi au fost asteptati la finele saptamanii la urne pentru a-i alege pe cei 450 de membri ai Dumei de Stat (Camera inferioara a Legislativului), scrutin considerat un fel de referendum pentru presedintele Federatiei Vladimir Putin, care a deschis lista Partidului Rusia Unita.
Urnele s-au deschis inca de pe 1 decembrie in Peninsula Kamceatka (estul tarii), cand la Moscova era ora 23.00, din cauza faptului ca teritoriul rusesc cuprinde 11 fuse orare. Alegerile urmau sa se incheie in regiunea Kalinigrad la 22.00, ora Moscovei. De asemenea, primele rezultate partiale urmau sa fie date publicitatii dupa incheierea editiei, la ora 18.00 GMT (20.00, ora Romaniei).
Unsprezece partide au intrat in cursa de ieri pentru a obtine mandate in Legislativul rus, dar numai trei dintre ele aveau sanse sa depaseasca pragul electoral de 7 procente.
Partidul Rusia Unita, a carui lista electorala a fost condusa de presedintele Vladimir Putin, era cotat in sondaje cu peste 60% din intentiile de vot. Putin, care a votat impreuna cu sotia sa la o sectie din sud-vestul Moscovei, le-a cerut alegatorilor sa voteze pentru "cei in care au incredere".
"Multumesc lui Dumnezeu, campania electorala s-a incheiat. Sunt sigur ca alegatorul si-a stabilit preferintele, trebuie acum sa vina si sa voteze pentru partidul al carui program i s-a parut convingator, sa voteze pentru oamenii in care are incredere", a declarat Putin.
Dintre celelalte partide, doar Partidul Comunist, creditat cu 10-14% din intentiile de vot, si partidul nationalist LDPR (Partidul Liberal Democrat), care avea in sondaje aproximativ 9% din voturi, aveau sanse sa obtina mandate in Legislativ.
Printre celelalte partide importante care au participat la vot, s-a numarat Rusia Dreapta, condus de presedintele Senatului, Serghei Mironov; Iabloko, partid reformator si democrat de centru-stanga; Partidul Democratic din Rusia, SPS (Uniunea Fortelor de Dreapta) si Partidul Agrar din Rusia.
Intreaga campanie electorala a liderului de la Kremlin s-a bazat pe critici la adresa tarilor occidentale, pe care le-a acuzat de implicare in treburile interne ale Rusiei, si acuze la adresa "sacalilor" din opozitie.
Anuntul lui Putin din luna octombrie de a fi cap de lista in alegerile legislative a renascut discutiile despre planul acestuia de a ramane principalul om din Rusia si dupa terminarea mandatului de presedinte in martie 2008. Putin a declarat anterior ca nu va schimba Constitutia pentru a putea candida la un al treilea mandat de presedinte.
El a declarat ca are dreptul moral de a influenta in continuare puterea din Rusia, dupa ce va pleca de la Kremlin, dar nu a specificat care este planul concret pentru a face acest lucru. De aceea s-au nascut mai multe idei si pareri cu privire la acest lucru.
Cele mai vehiculate ipoteze au fost cele potrivit carora Putin ar putea deveni prim-ministru sau ar putea promova un om slab in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din martie 2008, pe care sa-l poata controla din orice functie pe care actualul sef de stat o va avea.
Partidele de opozitie (care s-au plans de faptul ca Putin a avut grija sa le indeparteze pe rand din campania electorala) impreuna cu principala organizatie care a monitorizat alegerile, Golos, au semnalat o serie de nereguli la mai multe sectii de votare. Printre acestea s-a numarat faptul ca ziaristii au avut nevoie de acreditari pentru a intra in sectiile de vot, desi existenta acestor documente nu este necesara, iar accesul observatorilor din partea partidelor politice a fost interzis in mai multe sectii de votare.
De asemenea, cele mai multe nereguli au fost inregistrate la urna mobila, unde numarul celor inscrisi pe lista pentru acest serviciu a fost extrem de mare, dupa cum declara Andrei Klicikov, adjunct al directorului serviciului juridic al Partidului Comunist.
Liderul coalitiei de opozitie, Cealalta Rusie, campionul mondial la sah, Garry Kasparov, si-a anulat buletinul de vot pentru alegerile legislative, apreciind ca scrutinul este "trucat".
"Mi-am deteriorat buletinul, scriind pe el Cealalta Rusie si astfel l-am anulat", a anuntat Kasparov, eliberat joi din inchisoare, unde a petrecut cinci zile dupa ce a fost retinut pentru organizarea unei manifestatii neautorizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO