Politică externă

Rusia risca sanctiuni din partea Uniunii Europene

19.02.2004, 00:00 17



Liderii europeni au in vedere impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse, in urma refuzului Kremlinului de a extinde un acord cu Uniunea, care are legatura cu tarile care vor deveni membre ale UE de la 1 mai, multe dintre ele foste tari comuniste, aflate sub influenta Rusiei, informeaza EUObserver. Este vorba despre Parteneriatul Acordului de Cooperare dintre Moscova si Bruxelles, cel care stabileste bala legala intre relatiile UE cu Rusia. Autoritatile de la Moscova sustin ca largirea UE de la 1 mai priveaza tara condusa de Vladimir Putin de schimburi comerciale cu tarile foste comuniste. Ar fi vorba de pierderea a 150 de milioane de euro anual, din partea Rusiei, sustine Kremlinul, din cauza faprului ca noile tari membre UE vor face comet sub alte rigori, ale Uniunii. Rusia vrea sa fie despagubita de E cu acest deficit comercial.



Ministrii de externe ai tarilor membre intentioneaza sa trimta o scrisoare de avertisment la Moscova, pentru a atrage atentia Rusiei ca refuzul de a prelungi acordul se va lasa cu "contramasuri". Un oficial european, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, este citat de EUObserver cu declaratia potrivit careia "contramasurile" ar putea fi urmate chiar de un embargou. Se pare ca tarile vizate, intre care Polonia, Ungaria, Cehia si Lituania, ar sustine intentia punitiva care circula pe la Bruxelles.



Pe de alta parte, Rusia se confrunta cu o alta problema - cea a capacitatii militare. Ieri, toate agentiile de stiri titrau un esec al Armatei la care a fost martor ocular chiar presedintele rus Vladimir Putin. Aflat in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din martie, Putin s-a deplasat, cu presa numeroasa dupa el, la un exercitiu militar in Marea Barents, pentru a lua parte la lansarea a doua rachete balistice de pe un submarin nuclear, Arhanglesk, care reprezinta la ora actuala mandria Maicii Rusii. Rachetele urmau sa atinga o tinta situata la 5.000 de km distanta, in Peninsula Kamceatka. Numai ca, o eroare a satelitului care directiona rachetele balitice, i-a jucat o festa electorala lui Putin. Asa se face ca exercitiul militar a fost ratat de faptul ca nici prima si nici a doua racheta nu au putut sa se avante din calele submarinului nuclear. Arhanghelsk, numele submarinului asadar, are o incarcatura simolica importanta, pentru ca trimite imediat cu gandul la un alt esec, lugubru din pacate, al armatei ruse si al lui Putin personal. Este vorba de scufundarea submarinului Kursk, car a ucis 118 militari caati erau la bordul sau, la inceputul mandatului lui Vladimir Putin, in anul 2000. Atunci, oficialii rusi au negat ca s-ar fi produs o tragedie la bordul lui Kursk. Si ieri, oficialii rusi spuneau ca exercitiul militar nu a fost compromis, pentru ca rachetele balistice nu ar fi urmat sa fie lansate spre Kamceatka. Cei de la BBC au enumerat trei motive pentru care declaratiile oficiale ruse trebuie ignorat in acest caz - comportamentul asemanator al Kremlinului si in cazul Kursk, faptul ca inainte cu o saptamana de exercitiul militar la care a fost spectator si presedintele rus fusese anuntata lansarea rachetelor si, nu in ultimul rand, pentru ca ratarea lansarii, ca atare, a fost anuntata imediat de catre comandamentul Flotei de Nord a Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO