Politică externă

Sarah Palin a devenit o povara pentru multi republicani

23.10.2008, 19:08 54

Dupa sapte saptamani de campanie alaturi de John McCain, candidata republicana la vicepresedintia Statelor Unite convinge tot mai putin, indica din ce in ce mai multe sondaje de opinie. Potrivit unui studiu realizat de postul NBC si de publicatia Wall Street Journal, 55% din persoanele interogate sunt de parere ca guvernatorarea statului Alaska, in varsta de 44 de ani, nu este calificata pentru a ocupa functia de vicepresedinte.

De asemenea, Sarah Palin a intrat in dizgratia tinerilor. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Politic al Universitatii Harvard, din statul Massachusetts, 40% dintre tineri au afirmat ca Palin i-a indepartat de tabara republicana.
Daca la inceput alegerea lui Palin drept colega de campanie pentru McCain a fost considerata o lovitura sub centura pentru candidatul democrat la alegerile din SUA, Barack Obama, in prezent ea nu mai este atat de convingatoare.
Republicanii au nominalizat-o pe Palin, guvernator al statului Alaska, pentru postul de vicepresedinte la sfarsitul lunii august in scopul de a obtine voturile electoratului feminin si a celor conservatori.
Prezentata adesea ca o "hockey mon" (expresie ce descrie o persoana concentrata asupra familiei, cu aceleasi indatoriri si sperante ca un om normal), Palin se opune vehement avortului. Stiind inainte de nasterea celui de-al cincilea copil al sau ca acesta va suferi de sindromul Down, ea a refuzat sa avorteze.
Aceste convingeri ale candidatei au dus in scurt timp la aparitia fenomenului de "Palin mania", opus celui de "Obama mania" al candidatului democrat la alegerile prezidentiale.
Cu toate acestea, Palin a inceput sa greseasca repede. In cadrul primelor sale interviuri, ea a aratat ca nu stie ce este "doctrina Bush" (elaborata de George W. Bush si care invoca dreptul SUA de a se apara in fata tarilor care gazduiesc sau ajuta grupurile teroriste) si a declarat ca are experienta in politica externa, deoarece Alaska se invecineaza cu Rusia.
De asemenea, presa a scris extrem de mult despre sarcina fiicei sale de 17 ani, inca eleva, unul dintre subiectele care i-au umbrit campania.
Imaginea lui Palin a fost afectata si mai mult dupa ce a fost acuzata de abuz de putere, din cauza ca l-a concediat pe seful securitatii publice in luna iulie, pentru ca ar fi refuzat sa-l demita pe unul dintre ofiterii aflati in subordinea sa, fost cumnat al guvernatorului de Alaska. De asemenea, Palin si-a atras recent critici intrucat nu a stiut sa explice corect care sunt atributiile vicepresedintelui in cadrul Senatului.
Cel mai nou scandal care o vizeaza pe Palin este legat de suma de 150.000 de dolari pe care Partidul Republican a platit-o in septembrie pentru garderoba, accesoriile si machiajul candidatei la vicepresedintia americana. Acest lucru i-a afectat statutul de "hockey mom", apreciat de alegatori.
Mai mult, scandalul acesta ar putea strica imaginea republicanilor in fata muncitorilor si a celor din clasa mijlocie. "Nu cred ca Joe instalatorul poarta pantofi marca Manolo Blahnik", a declarat Joy Behar, una dintre prezentatoarele emisiunii "The View", facand referire la "Joe", un om de rand, care intr-o dezbatere i-a cerut detalii lui Obama despre planurile sale privind educatia si care a devenit personajul central al ultimei dezbateri dintre candidatii la alegerile prezidentiale.
Pe masura ce alegerile prezidentiale din 4 noiembrie se apropie, campania devine din ce in ce mai alerta.
Un numar de 26 de ziare americane care l-au sustinut pe George W. Bush in campania electorala din 2004 il sprijina in prezent pe candidatul democrat.
Astfel, Barack Obama beneficiaza de sprijinul a 126 de publicatii (cu o circulatie totala de 13,77 milioane de copii pe zi.), comparativ cu McCain, sustinut de numai 46 (cu un tiraj zilnic de 3,92 milioane de copii). Printre marile publicatii care s-au declarat de partea lui Obama se numara The New Yorker sau LA Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO