Politică externă

Silvio Berlusconi nu-si cheama soldatii la Roma dupa atacul de la Nassiriyah

14.11.2003, 00:00 14

Opozitia de la Roma a cerut ieri retragerea trupelor italiene din Irak dupa atentatul de la Nassiriyah, din sudul Irakului, in urma caruia au fost ucisi 12 carabinieri, patru miltari si doi civili italieni, precum si noua civili irakieni. Premierul italian, Silvio Berlusconi, a respins insa cererea opozitiei, decizie salutata imediat de presedintele american George W. Bush, care a multumit Italiei pentru faptul ca "nu a cedat terorismului". In Irak, Guvernul de la Roma a trimis un contingent de 2400 de soldati. Spre deosebire de Italia, Japonia a anuntat ieri ca nu va trimite militari in Irak, intrucat situatia este "foarte periculoasa".
Atentatul de miercuri de la Nassiriyah asupra soldatilor italieni - un atentat cu masina capcana - este unul dintre cele mai grave atacuri asupra fortelor coalitiei internationale, dupa caderea regimului Saddam Hussein. Ziarele italiene de ieri comparau acest atentat cu atacul din 11 septembrie asupra Statelor Unite.
Atentatul a avut loc langa baza batalionului romanesc din Nassiryah, insa nici unul dintre soldatii romani nu a fost afectat.
Ministrul italian al apararii, Antonio Martino,  urma sa plece ieri la Nassiriyah. Potrivit oficialului italian, atacul a fost planificat si comis de Fedaiynii lui Saddam. Atacurile impotriva fortelor coalitiei s-au intensificat in ultima vreme iar CIA avertizeaza ca situatia va continua sa se inrautateasca.
Cu o zi inainte de atentatul de la Nassiriyah, la Basra - in sudul Irakului au explodat doua bombe, provocand moartea a patru irakieni. Ieri, Politia irakiana a anuntat ca a arestat mai multe persoane suspectate de implicare in atacurile cu bomba.
Atacurile repetate asupra soldatilor coalitiei a determinat opozitia americana sa ceara CIA sa informeze Congresul despre situatia din Irak.
Liderul congresmenilor democrati, senatorul Tom Daschle,  a declarat: "Vom cere CIA sa informeze membrii Congresului despre situatia din Irak, cat mai rapid posibil". El a comentat un articol publicat in presa americana, care cita un raport recent al CIA, potrivit caruia situatia din Irak este "sumbra".Numarul atacurilor zilnice impotriva militarilor si personalului american din Irak este de 30-35, iar Consiliul irakian de guvernare nu reuseste sa elaboreze o Constitutie, se arata in raportul citat.Daschle a declarat ca toate aceste aspecte demonstreaza ca administratia este profund ingrijorata de situatia din Irak, care s-a agravat in ultimele saptamani. Tom Daschle a precizat ca membrii Congresului nu au fost informati despre sosirea lui Paul Bremer la Washington.
Paul Bremer, administratorul civil al Casei Albe in Irak, a fost chemat marti seara la Washington, pentru o reuniune de urgenta cu cei mai importanti colaboratori pe probleme de siguranta nationala si aparare ai presedintelui George W Bush. Oficiali americani, citati de presa internationala, au spus ca in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2004, Washingtonul intentioneaza sa se retraga din Irak, insa autoritatile irakiene nu sunt pregatite sa preia puterea de la Bagdad. Dupa intalnirea de la Casa Alba, Paul Bremer se va intoarce la Bagdad cu misiunea de a face noi presiuni asupra Consiliului de guvernare irakian, for interimar numit de americani, pentru redactarea mai rapirda a noii Constitutii si sa accelereze pregatirile pentru a afce posibil transferul de putere in mana irakienilor.



Saddam, in spatele  atacurilor
Recentele atacuri impotriva coalitiei anglo-americane din Irak par a fi atat de bine organizate incat strategii militari americani se tem ca acesta ar putea fi adevaratul razboiul pe care l-au planuit Saddam Hussein si generalii sai,  relateaza Washington Post. Stiind din Razboiul din Golf (1991) ca nu se pot confrunta cu fortele americane prin atacuri conventionale, fostul regim irakian a ascuns armamentul inaintea interventiei americane cu scopul de a incepe un razboi de gherila. "De aceea gasim depozite de arme in toata tara. Irakienii au planuit sa declanseze un razboi de gherila dupa cucerirea Irakului", a apreciat un general american.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO