Politică externă

Silvio Berlusconi si-a format noua echipa guvernamentala

29.04.2008, 20:03 20

Viitorul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat ieri "multumit in totalitate" de intrevederea pe care a avut-o la finele saptamanii cu aliatul sau din Liga Nordului, Umberto Bossi, care ar fi permis incheierea unui compromis privind componenta guvernului.
Potrivit agentiei, care citeaza surse apropiate negocierilor, un acord "care multumeste" ambele parti a fost incheiat in cadrul acestei intrevederi de doua ore, desfasurata la sediul formatiunii Liga Nordului, din Milano (nord).
Partidul Liga Nordului (considerat de extrema dreapta) anuntase ca va obtine patru ministere, printre care un post de vicepremier, precum si portofoliul de interne si pe cel al agriculturii, dupa o reuniune cu Berlusconi la 20 aprilie.
Silvio Berlusconi precizase ca alegerea ministrilor "nu este definitiva", iar desemnarea lui Roberto Calderoli in functia de vicepremier a generat controverse in anturajul lui Berlusconi.
In februarie 2006, cand era ministru pentru reforme in precedentul guvern Berlusconi (2001-2006), Calderoli se descheiase la camasa, in timpul unui jurnal televizat, pentru a-si arata tricoul, pe care era imprimata o caricatura a profetului Mahomed.
Acest gest a provocat manifestatii violente in fata consulatului Italiei din Benghazi (Libia), soldate cu 11 morti. Alegerea lui Calderoli ar fi fost criticata in special de Gianni Letta, cunoscut pentru calitatile sale de diplomat, si care va ocupa probabil celalalt post de vicepremier, potrivit presei.
Conform compromisului incheiat sambata, cele doua posturi de vicepremier ar fi suprimate din viitorul guvern.
Gianni Letta ar fi numit subsecretar la presedintie, functie strategica pe care a ocupat-o deja in precedentul guvern Berlusconi (2001-2006), in timp ce Roberto Calderoli s-ar ocupa de programul electoral, au explicat surse citate de Ansa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO