Politică externă

Stafia euroscepticismului bantuie summitul Consiliului European

16.06.2006, 00:00 21

"O stafie batuie Europa. Este stafia euroscepticismului", a admis presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, miercuri seara, cu o zi inainte de inceperea summitului de vara al sefilor de state si de guverne din UE.

Parafrazandu-l pe Marx, usor ironic, usor ingrijorat, Barroso admite dificultatea in care se afla institutiile europene. Un an de reflectie pe care liderii UE si l-au luat dupa respingerea Tratatului constitutional - cel care urma sa aprofundeze integrarea institutiilor europene - in Franta si Olanda nu este de ajuns. Euroscepticismul nu a fost calmat. Probabil mai este nevoie de un an de reflectie si aceasta este decizia pe care urma sa o ia aseara sefii de state si de guverne.

Liderii celor 25 de state membre ale UE au deschis aseara la Bruxelles traditionalul summit de vara al Uniunii, care se va incheia in cursul zilei de astazi. Asadar, liderii UE trebuind sa gaseasca solutii pentru deblocarea procesului constitutional.

Parerile sunt insa impartite, mergand de la continuarea procesului de ratificare pana la abandonarea completa a acestuia. In plus, nici problema continuarii extinderii Uniunii nu va fi una usor de abordat, neexistand un consens privind continuarea sau incetinirea acesteia.

Solutia la care vor apela cel putin pentru moment liderii europeni va fi, cel mai probabil, prelungirea "perioadei de reflectie", inceputa acum un an, desi aceasta nu a dus pana acum la "o explozie de idei", dupa cum afirma premierul Belgiei, Guy Verhofstadt.

Astfel solutionarea impasului constitutional va cadea in mainile germanilor si francezilor care vor detine presedintia rotativa a UE in anul 2007. De altfel, se asteapta din partea cancelarului german, Angela Merkel, sa vina cu propuneri concrete in aceasta privinta, in cursul lunii iunie a anului viitor.

Cancelarul austriac, Wolgang Schussel, care prezideaza summitul european, a recunoscut ca proiectul de Constitutie europeana nu va putea intra in vigoare in forma actuala. Statele membre au avansat mai multe pozitii privind modul de abordare al acestei chestiuni. In timp ce tari ca Germania si Italia au transmis semnale ferme ca isi doresc salvarea acestui proiect, chiar daca acest lucru implica schimbarea termenului de "constitutie", Franta si Olanda se tem ca alegatorii vor sanctiona aceasta "cosmetizare" de suprafata a Tratatului. De asemenea, Marea Britanie este extrem de sceptica in privinta succesului acestui proiect.

Insa nu doar subiectul Constitutiei urmeaza sa fie tratat cu "manusi" la summit, ci si problema extinderii. Statele membre se impart intre cele care sustin extinderea UE, printre care Belgia, Marea Britanie si statele ce au aderat in 2004 si statele care doresc sa incetineasca acest proces, printre care Franta si Olanda.

Se asteapta ca oficialii UE sa aduca in discutie asa-numita capacitate de absorbitie a Uniunii, de care ar trebui sa se tina cont inainte de acceptarea altor membri. In privinta aderarii Romaniei - Romania este reprezentata la varf de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu-Tariceanu -, Bulgariei si Croatiei, liderii europeni vor reitera ca obiectivul Uniunii este ca aceste tari sa adere in 2007, respectiv 2009 in cazul Croatiei, insa nu vor formula un verdict definitiv.

Alte teme de discutie pe agenda summitului ar urma sa fie aprovizionarea cu energie a Europei de catre furnizorul rus Gazprom, probleme de politica externa si situatia delicata in care se afla Lituania, care nu a primit acordul de a adopta moneda unica in 2007, in timp ce Slovenia a trecut acest obstacol. De asemenea, premierul Olandei, Jan Peter Balkenende, va aduce in discutie renuntarea la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO