Politică externă

Stare de urgenta in Pakistan

05.11.2007, 19:34 14

Presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a suspendat la sfarsitul saptamanii trecute Constitutia decretand starea de urgenta, in timp ce mai multi membri ai opozitiei au fost arestati de autoritatile pakistaneze.
Decizia presedintelui Musharraf a fost anuntata in urma unei informatii neconfirmate oficial conform careia Curtea Supreme urma sa declare neconstitutionala victoria lui Musharraf la alegerile prezidentiale din 6 octombrie. Cea mai inalta instanta pakistaneza urmeaza sa se pronunte la 12 noiembrie asupra legalitatii realegerii lui Musharraf, al carui actual mandat expira la 15 noiembrie.
Presedintele Pervez Musharraf si-a motivat gestul dand vina pe insurectia islamista si a "interferentelor" judiciare.
Curtea Suprema a ordonat suspendarea starii de urgenta, impusa de presedinte, lucru respins de Guvern, care a numit un nou presedinte al instantei supreme.
In ciuda suspendarii Constitutiei, oficialii pakistanezi au declarat ca de la Islamabad au anuntat ca Guvernul si Parlamentul federal, ca si parlamentele provinciale, isi vor continua activitatea.
Decretarea starii de urgenta in Pakistan a ingrijorat cancelariile occidentale de la Londra, Washington, Bruxelles sau New Delhi, liderii mai multor tari cerandu-i lui Pervez Musharraf sa revina pe calea democratiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO