Politică externă

SUA au un plan concret de atacare a Iranului

21.02.2007, 19:33 18

In cazul in care SUA ar decide sa atace Iranul, acestea nu vor tinti doar capacitatile nucleare ale Teheranului, ci intreaga sa infrastructura militara, au afirmat surse diplomatice americane, citate ieri de BBC.
Consiliul de securitate al ONU a cerut Teheranului sa-si suspende programul nuclear pana astazi, avertizand cu serie de sanctiuni economice in plus fata de cele impuse acum cateva luni. Insa armata americana are deja pus la punct un plan de atacare a Iranului, au declarat sursele diplomatice. Eventualul atac va urmari sa anihileze dincolo de facilitatile nucleare, bazele maritime si aeriene ale Iranului, silozurile de rachete si centrele de comanda.
Nu este pentru prima data cand astfel de informatii apar in presa, furnizate de oficiali americani sub protectia anonimatului, pe fundalul relatiilor tensionate dintre SUA si Iran, Washingtonul acuzand Teheranul ca isi dezvolta arme nucleare la adapostul unui program civil si ca ii sprijina pe insurgentii siiti din Irak.
Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat, ieri, ca Iranul este dispus sa negocieze suspendarea programului sau nuclear, dar fara a-i fi impuse conditii pentru inceperea negocierilor.
"Daca partenerii nostri de dialog afirma ca ar trebui sa inchidem instalatiile de producere a combustibililor nucleari pentru a relua negocierile, suntem de acord, insa cei care vor negocia cu noi ar trebui sa-si inchida si ei instalatiile similare", a spus Ahmadinejad.
In Orientul Mijlociu a ajuns, tot ieri, un nou portavion american dupa ce recent SUA au mai trimis o baterie Patriot, folosita in principal la interceptarea rachetelor si ca aparare antiaeriana. Analistii militari sustin ca acestea nu sunt deloc necesare pentru stabilizarea Irakului si ca ele folosesc fie ca o forma de presiune la adresa Teheranului, fie vor servi in eventualitatea unui atac american asupra Iranului.
Iranul care nu da nici el inapoi in acest joc si-a intensificat patrulele maritime in zona apelor teritoriale ale Irakului, monitorizand sistemul de aparare al terminalelor petroliere.
Conform surselor citate de BBC, un atac asupra Iranului ar putea fi declansat din doua motive. In primul rand, confirmarea ca Iranul incearca intr-adevar sa-si construiasca o arma nucleara sau un atac al insurgentilor irakieni caruia sa-i cada victime multi soldati americani si in care va fi dovedita implicarea Iranului. Iranienii sunt din ce in ce mai ingrijorati de aceste tensiuni, sustin corespondentii BBC la Teheran, desi primesc zilnic asigurari din partea autoritatilor ca nu exista niciun fel de pericol.
Planul de atac, pus la punct de comandamentul central al fortelor militare americane din Florida, ar incepe cu lovituri aeriene efectuate de celebrele bombardiere invizibile B2 care ar urma sa foloseasca bombe anti-buncar speciale pentru a putea distruge facilitatile de la Natanz - ingropate la 25 de metri sub pamant - unde se banuieste ca Iranul imbogateste uraniul pentru focoasele nucleare.
O sursa israeliana dezvaluia, acum cateva saptamani, ca Tel Avivul are o strategie asemanatoare in care ar urma sa foloseasca in locul bombelor anti-buncar, proiectile nucleare tactice (cu o putere de 20 de ori mai mica decat cele folosite la Hiroshima si Nagasaki).
La inceputul lunii februarie armata SUA a prezentat dovezi ca Iranul sprijina cu armament militiile siite din Irak. Totusi, o serie de oficiali militari cu rang inalt de la Pentagon au pus la indoiala certitudinea acestor dovezi. Faptul ca insurgentii irakieni folosesc arme de provenienta iraniana nu este o dovada suficienta, pentru ca acestea ar putea fi folosite fara acordul Teheranului, au declarat unii oficiali de la Pentagon, subliniind ca traficul de arme are loc peste tot in lume, chiar si in SUA.
Situatia in Orientul Mijlociu este din ce in ce mai tensionata lucru care ingrijoreaza marile cancelarii ale lumii. Atat UE, cat si Moscova se tem ca un conflict in Iran ar destabiliza regiunea ireversibil, zadarnicind orice eforturi de pace. Presedintele rus, Vladimir Putin, a intreprins acum doua saptamani un tur al tarilor din regiune intr-un gest pe care analistii l-au descris ca pe o tentativa de a contrabalansa prezenta unilaterala a SUA in zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO