Politică externă

SUA trimit in Romania un prieten al marilor corporatii

14.06.2009, 18:05 16

"Sunt flatat de cererea presedintelui Obama de a prelua aceasta functie", a declarat Gitenstein. "Nu este doar o functie importanta de securitate nationala, intrucat Romania este un aliat important al SUA, dar daca voi fi confirmat, ar fi intr-un fel revenirea acasa la stramosii mei", a adaugat acesta. El a explicat ca bunicul sau din partea tatalui a emigrat in SUA din Republica Moldova, fosta parte a Romaniei.

 
Avocat, fost lobbist si sustinator al lui Hillary Clinton
Avocat de profesie si cunoscut in special pentru activitatile sale de lobby pentru Camera de Comert din SUA, Gitenstein a fost fost nominalizat de Barack Obama saptamana trecuta pentru functia de ambasador in Romania. Inainte de a veni la Bucuresti, numirea sa trebuie aprobata de Senat. Fostul ambasador al SUA in Romania, Nicholas Taubam, si-a incheiat mandatul
In timpul campaniei prezidentiale de anul trecut, Gitenstein a contribuit cu 1.500 $ la campania lui Hillary Clinton, fosta rivala a lui Obama in cursa pentru nominalizarea Partidului Democrat, si cu 4.000 $ la campania lui Joe Biden, actual vicepresedinte.
Mark Gitenstein, in prezent expert la Brookings Institution pe probleme de securitate nationala si libertati civice, a absolvit dreptul la Universitatea Georgetown in 1968 si Universitatea Duke in 1972.
De asemenea, el este partener la compania multinationala de avocatura Mayer Brown. Inainte de a lucra la aceasta firma, Gitenstein a fost director executiv al Foundation for Change Inc. si a lucrat ca functionar la Senat timp de 17 ani, atat la biroul lui Joseph Biden, pe atunci senator, dar si in calitate de consilier-sef la Comisia Juridica. El a mai lucrat pentru Comisia de Informatii a Senatului (1975-1978) si a oferit consultanta si Partidului Democrat.
Gitenstein a facut parte din echipa de tranzitie a lui Barack Obama, din noiembrie 2008 pana la 20 ianuarie 2009, cand acesta din urma si-a inceput oficial mandatul. Potrivit presei americane, Gitenstein a desfasurat activitati de lobby in valoare de milioane de dolari pentru Camera de Comert si a sustinut legi favorabile companiilor Boeing si General Dynamics, active in domeniul industriei apararii. Pana in toamna anului 2008, Gitenstein figura oficial ca reprezentant al companiilor AT&T, Merrill Lynch, KPMG, Ernst & Young pentru activitati de lobby in cadrul Congresului si Comisiei de Asigurari si Tranzactii.
Din cauza activitatile sale de lobby, Casa Alba a retras numele sau de pe lista celor propusi la inceputul anului pentru functia de asistent al procurorului general american responsabil de politici juridice.
Barack Obama a declarat inca dinaintea inceperii mandatului sau la 20 ianuarie 2009 ca doreste limitarea accesului lobbystilor la Casa Alba si de la Washington in general.
 
Va fi Gitenstein critic al clasei politice romanesti?
Ministerul Afacerilor Externe a salutat nominalizarea lui Gitenstein pentru functia de ambasador si si-a exprimat speranta ca mandatul acestuia va incepe la scurt timp.
Fostul ambasador american la Bucuresti, Nicholas Taubman, si-a incheiat mandatul in toamna anului trecut.
Daca va fi confirmat de Senat, Gitenstein va veni in Romania drept reprezentantul unei administratii democrate de la Casa Alba. Aceasta este o schimbare avand in vedere ca fostii ambasadori americani la Bucuresti - Michael Guest si Nicholas Taubman - au fost trimisi de republicani. Acestia din urma s-au remarcat prin criticile aduse clasei politice din Romania. Cei doi au criticat in special progresele scazute ale politicienilor romani in combaterea coruptiei.
Guest a fost unul dintre cei mai vehementi critici ai fostului premier Adrian Nastase.
Criticile lui Taubman au starnit nemultumirea unor oficiali romani, printre acestia si presedintele roman Traian Basescu. Anul trecut seful statului i-a cerut fostului ambasador sa se uite la economia americana decat sa critice coruptia din Romania.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO