Politică externă

SUA vor da UE explicatii in legatura cu avioanele CIA

01.12.2005, 19:36 6

Washingtonul a recunoscut pentru prima data ca trebuie sa dea explicatii europenilor in legatura cu activitatile desfasurate de Agentia Centrala de Investigatii (CIA) pe continent, in vreme ce in UE sunt intarite amenintarile privind sanctionarea statelor vinovate - pentru Romania ar putea insemna o amanare sine die a aderarii.

Ziarele occidentale vorbeau ieri de existenta a trei anchete - intre care una a Comisiei Europene - in legatura cu asa-zisele "locuri negre" folosite de CIA in Europa, desi, oficial, nu exista decat doua anchete incepute de Consiliul Europei. Potrivit acestor informatii, rezultatul anchetei Comisiei va fi coroborat cu investigatiile incepute in Spania, Suedia, Austria, Danemarca, Norvegia si Islanda, tari in care exista informatii ca au aterizat avioane ale Agentiei Centrale de Investigatii.

Comisarul european pentru justitie Franco Frattini a reiterat ieri ca, daca o tara a UE sau candidata va fi gasita vinovata ca a incuviintat inchisorile CIA pe teritoriul ei, atunci "vom fi obligati sa declaram incalcarea tratatului" de constituire a UE, ceea ce inseamna ca acele state vor fi aspru pedepsite. Financial Times Deutschland scria ieri ca Romania este un caz aparte, pentru ca este deja sub o monitorizare atenta - intrucat este banuita ca a adapostit centre CIA in care prizonierii erau torturati - si exista membrii in Parlamentul European care cer amanarea aderarii.

Insa comisarul pentru justitie a afirmat ieri ca pedepsele vor fi aplicate doar in cazul in care "vor fi gasite dovezi".

"Nici o acuzatie nu va determina consecinte fara dovezi. Pentru moment nu exista dovezi, ci numai acuzatii", a spus Frattini.

El a mai spus ca Executivul european are "o datorie institutionala si morala de a descoperi adevarul" in legatura cu presupusele inchisori, adaugand ca a avut personal discutii cu ministrii responsabili din tarile vizate: "Au negat ferm si, in lipsa dovezilor, ii cred".

Anterior, el avertizase statele membre ale UE ca le va retrage dreptul de vot in Consiliul Uniunii Europene in conditiile in care se va dovedi ca au autorizat infiintarea unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul lor.

Comisia Europeana a solicitat explicatii administratiei americane, care a "promis un raspuns oficial", a mai spus Frattini.

Purtatorul de cuvant al Departa-mentului de Stat, Sean McCormack, a afirmat marti ca va raspunde intrebarilor "legitime" ale europenilor: "Statele Unite isi dau seama ca acest subiect genereaza interes in randul opiniei publice si al parlamentelor din Europa si ca sunt intrebari la care va trebui sa se raspunda. Sunt intrebari cu siguranta legitime, puse de presa, si ne vom da silinta pentru a raspunde la ele".

McCormack a facut aceste declaratii dupa intrevederea avuta la Departamentul de Stat de sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, cu noul ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

Rice l-a asigurat pe Steinmeier ca Statele Unite vor da un raspuns la scrisoarea pe care o asteapta din partea presedintiei britanice a Uniunii Europene. Documentul urmeaza sa ceara oficial explicatii Washingtonului despre cursele aeriene americane suspectate ca ar fi transportat prizonieri islamisti catre inchisori secrete ale CIA din Europa. Insa Washingtonul nu a primit inca aceasta solicitare oficiala, a precizat McCormak.

De la publicarea, la inceputul lunii noiembrie, in cotidianul The Washington Post, a primelor dezvaluiri referitoare la utilizarea de catre CIA a unor state europene pentru transportarea, mentinerea ilegala in detentie si torturarea unor presupusi islamisti, administratia Bush a pastrat o tacere prudenta, abtinandu-se sa confirme sau sa nege existenta acestor centre de detentie. Intr-un interviu acordat marti canalului de televiziune ABC, directorul CIA, Porter Goss, nu a negat existenta unor inchisori secrete ale agentiei in diverse zone ale lumii, dar a dezmintit oficial ca Statele Unite ar fi recurs la tortura.

Seful diplomatiei americane Condollezza Rice va efectua saptamana viitoare un turneu in Europa si va vizita Germania, Romania, Ucraina si Belgia. In acest context, activitatile CIA pe continent risca sa fie subiectul principal al discutiilor. "In discursul public este un subiect caruia incepe sa i se consacre mult timp", a recunoscut McCormack.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO