Politică externă

Surpriza la primul test electoral pentru prezidentialele din SUA

21.01.2004, 00:00 10



John Forbes Kerry este castigatorul primului test electoral din interiorul Partidului Democrat din SUA in vederea desemnarii candidatului acestui partid la prezidentialele din noiembrie. Senatorul de Massachusetts a obtinut in Iowa 38% dintre voturile membrilor democrati din acest stat. Castigarea cursei din Iowa nu inseamna automat si desemnarea lui Kerry pe post de contracandidat al actualului presedinte George Bush (reprezentantul republicanilor) in cursa electorala pentru Casa Alba.



 Urmeaza o serie de astfel de reuniuni si in alte state, apoi incep si alegerile premaliminare pe regiuni si, in luna iulie, decizia deinitiva a democratilor, in cadrul conventiei acestui partid.



Votul din Iowa a oferit cateva surprize - cea mai spectaculoasa a fost plasarea doar pe locul al treilea al celui care, in urma cu cateva saptamani, parea sa fie preferatul democratilor in cursa pentru Casa Alba. Este vorba despre Howard Dean, fost guvernator de Vermont si cel mai vasnic critic al lui Bush in razboiul din Irak, care a obtinut doar 18% din sufragiile membrilor propriului partid. Pe locul al doilea, la fel de surprinzator, s-a plasat cel mai de stanga dintre candidatii democrati - senatorul din Carolina de Nord John Edwards (a luat 32%), care nu era plasat inainte de votul din Iowa decat pe locul al patrulea. Un alt candidat cvcotat cu sanse, Dick Gephardt, cu cea mai prodigioasa experienta politica, senator, a fost creditat cu doar 11%. Ziarele americane si mai multe agentii de stiri anuntau retragerea sa din cursa electorala. BBC si AFP vorbeau doar de posibilitatea ca Gephardt sa reunte.



La acest prim test electoral nu au participat alti doi pretendenti destul de bine plasati intre preferintele americanilor - fostul general si comandant al trupelor NATO in razboiul din Kosovo, Wesley Clark, precum si fostul candidat din 2000 la postul de vicepresedinte, Joseph Lieberman. Este posibil, cum precizam mai devreme, ca ierarhia sa se schimbe in urmatoarele etape ale procedurii destul de diferite de desemnare a prezidentiabililor in comparatie cu ce se-ntampla in Romania si in general fata de celelalte sisteme electorale.



John F Kerry a studiat la Yale, a luptat in razboiul din Vietnam (are nenumarate decoratii), a fost procuror si, dupa ce s-a intors din razboi a devenit un critic al interventiei SUA in Vietnam. A intrat in politica de partea democratilor, a si candidat, dar fara succes la inceput, pentru congres, i-a facut campanie lui John F. Kennedy. A devenit, la 59 de ani, detinatorul celui de-al patrulea mandat de senator de Massachusetts. A muncit din greu sa-si faca avere, dar cei mai multi bani (are o avere estimata la 600 milioane $) si-a dobandit-o in momentul in care s-a casatorit cu vaduva unui senator american, Tereza Heinz(posesoarea a circa jumatate de miliard $). Ii place sa vaneze, in special porumbei si caprioare.



Kerry a sustinut campania interventia armatei americane in Irak, dar, l scurt timp, a devenit criticul strategiei adioptate de administratia Bush. A vorbit despre implicarea mai larga a aliatilor din NATO si a cerut mai multe state chemate la reconstructia acestei tari. Dezbaterea electorala din acest an in SUA, pe langa politica externa, pare sa aiba miza, cu bataie pe plan intern, tema impozitelor, a sistemului de sanatate si a pensiilor. Kerry, un liberal intre democrati, doreste renuntarea la relaxarea fiscala pe care a adus-o Bush si impozite mai mari pentru cei foarte bogati. Promite asigurarea unor sisteme mai bune de asigurare a ingrijirii medicale si a pensiilor. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO