Politică externă

Tarul Putin ii va "dirija" pentru trei zile pe liderii mondiali

13.07.2006, 20:23 18

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la apogeul carierei sale, pregateste o formidabila lovitura de imagine, atat pentru el cat si pentru Rusia.
Ocazia care i se ofera pentru a demonstra importanta sa si a Rusiei pe scena lumii este perfecta: Summit-ul G8, care incepe la sfarsitul saptamanii si la care vor participa cele mai puternice tari ale lumii, SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Canada, Japonia si Italia (fostele tari G7).
Este pentru prima oara cand Rusia organizeaza o astfel de intalnire, de trei zile, la Sankt Petersburg, iar Putin o va prezida.
Este o ocazie pe care Putin nu o poate pierde pentru a confirma importanta Rusiei pe scena internationala, mai ales ca summit-ul are loc intr-o perioada in care Rusia a fost vehement criticata de liderii din Occident pentru restrangerea drepturilor politice si religioase ale cetatenilor, limitarea libertatii presei, politica energetica si gradul ridicat al coruptiei.
Mai mult decat atat au existat voci care au contestat insasi calitatea de membru a Rusiei in grupul celor opt.
In ciuda criticilor aduse, sondajele de opinie arata ca Vladimir Putin este insa foarte popular, fiind sustinut de 70% dintre rusi, procentul reprezentand cea mai ridicata cota de popularitate in comparatie cu ceilalti lideri din G8.
"Gazduieste reprezentantii tarilor cele mai mari, bogate, dezvoltate si influente din lume", este de parere Maria Lipman, experta in problemele Rusiei la fundatia Carnegie din Moscova.
"Este indubitabil ca acest eveniment confirma legitimitatea lui Putin, in calitate de conducator al Rusiei, si rolul Rusiei in lume", a mai adaugat Lipman.
"Pentru Putin, G8 este apogeul carierei sale prezidentiale. A promis sa faca din Rusia o mare putere care joaca un rol important in lume, iar summit-ul confirma acest lucru, elita mondiala vine la noi acasa", a declarat Feder Loukianov, redactor-sef la revista Rusia in politica mondiala.
Astfel, Vladimir Putin, bazandu-se si pe impresionanta putere energetica pe care o are tara sa, se arata astfel mai pregatit ca niciodata sa raspunda acestor critici, care, se pare, vor fi reiterate in cadrul reuniunilor bilaterale din timpul summit-ului, conform analistilor.
In plus, specialistii sunt de parere ca summit-ul este, de asemenea, o ocazie pentru a sublinia independenta Rusiei fata de clubul G8, mai mult decat intentia de a se baza pe acest grup. Obiectivul este sa arate ca "Rusia nu va juca dupa regulile fixate de altii si care nu ii convin", a afirmat Maria Lipman.
Pentru a-si explica punctele de vedere, inainte de summit Putin a acordat 4 interviuri celor mai importanti reprezentanti ai presei mondiale din Canada, Statele Unite, Franta si Germania. In ceea ce priveste numeroasele critici aduse, Putin a declarat pentru postul de televiziune american NBC: "Sunt multumit ca exista si critici, ar fi mult mai rau ca toate lumea sa voteze unanim, ca la congresele Partidului Comunist din timpul Uniunii Sovietice. Faptul ca avem parte atat de critici, cat si de remarci pozitive ne ajuta sa ne formam o idee mai buna despre ceea ce avem de facut". Totodata, el a negat din nou criticile privind nivelul scazut de democratie din Rusia, afirmand ca democratia inca se contruieste in Rusia, iar tara se va dezvolta intr-un ritm propriu.
Pentru postul francez de televiziune TF1, liderul rus a declarat ieri ca lumea nu trebuie sa mai perceapa Rusia ca pe fosta Uniune Sovietica. Putin a spus ferm ca "Rusia este o tara noua, inclinata spre principii democratice si lumea trebuie sa realizeze schimbarile ce au avut loc in Rusia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO