Politică externă

Tensiunea a pus stapanire pe jurnalisti si pe oficiali, in cea de-a doua zi a summit-ului

Tensiunea a pus stapanire pe jurnalisti si pe oficiali, in cea de-a doua zi a summit-ului

Liderii Consiliului Nord-Atlantic au avut ieri o zi incarcata. Au acceptat ca Albania si Croatia sa devina membre ale NATO, respingand Georgia si Ucraina. Trupele pentru Afganistan au fost suplimentate, iar NATO a decis ca va examina ipoteza construirii unui scut antiracheta propriu

04.04.2008, 20:51 14

Multi dintre jurnalisti nu isi gaseau locul nici in a doua zi de summit, penduland intre cele trei nivele rezervate presei, in asteptarea vestilor de la Consiliu.
La cel de-al treilea nivel, rezervat presei scrise, unii reporteri se plangeau de lipsa computerelor si vanau agil un scaun liber ori de cate ori un confrate se ridica, chiar si pentru a scoate o foaie de la imprimanta. Chiar si cei inarmati cu laptop-uri au gasit cu greu un loc pentru a se aseza la birouri.
Jurnalistii prezenti la summit au fost in general multumiti de organizarea evenimentului, cu unele exceptii. Un jurnalist din Norvegia a spus ca e multumit de felul in care a fost organizat, avand in vedere ca participa pentru prima data la un astfel de eveniment. "Am avut emotii pana sa ajung aici, ca nu o sa ma descurc, sau nu o sa ma inteleg cu oamenii, dar totul e ok, avand in vedere ca este si cel mai mare summit al NATO din istorie", a spus jurnalistul.
Un jurnalist german a spus ca singura sa nemultumire legata de organizare este ca vineri, cand se termina summit-ul si este singura zi libera a reprezentantilor presei, nu a fost organizat un tur turistic pentru acestia. O colega din Croatia i-a laudat pe tinerii voluntari care s-au ocupat de media si a subliniat ca informatiile sunt foarte corecte si rapide.
Delegatia Greciei, ai carei lideri sunt cei mai vehementi opozanti la aderarea fostei republici iugoslave a Macedoniei, era de departe cea mai zgomotoasa din centrul de presa. Asezati pe trei randuri de birouri, raspundeau politicos in engleza altor jurnalisti, dar se intorceau imediat catre grupul lor, continuand discutia agitata.
Atmosfera a fost foarte vie si in timpul conferintei de presa a ministrului de externe grec, Dora Bakoyanni, care a incercat sa explice jurnalistilor argumentele Greciei, care se refera la denumirea Macedoniei.
Insa amaraciunea jurnalistilor macedoneni, care deja parasisera in semn de protest sala in care secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a anuntat ca doar Albania si Croatia au fost invitate sa adere la NATO, era mult prea evidenta, iar atitudinea ironica a jurnalistilor de la presa elena nu a ajutat la detensionarea situatiei.
Intrebarile macedonenilor, adresate lui Bakoyanni in engleza, erau intrerupte de sasaituri, tataituri si vociferari in greaca, iar comunicarea cu restul jurnalistilor era dificila, intrucat in sala de conferinta nu exista instalatie de sunet prin care sa se asigure traducerea. In mai multe randuri, grecii i-au intrerupt iritati pe macedoneni, care adresau intrebari pline de repros: "De ce ne refuzati dreptul de a intra in NATO, ca si noi trimitem trupe in zone de conflict?", a intrebat o angajata a postului public de televiziune din Skopje, dinspre grupul grecilor auzindu-se aproape imediat "That's enough! Too many questions!" (E suficient! Prea multe intrebari - n.n.). Bakoyanni a incercat sa calmeze apele in sala de conferinta, fara prea mult succes insa. "Noi nu ne bucuram ca astazi FYROM nu a intrat in NATO. Noi ne vom bucura abia atunci cand FYROM va deveni membru al NATO. Nu trebuie sa privim chestiunea cu numele ca un motiv de conflic, Grecia va continua sa sprijine Skopje, va continua investitiile din aceasta tara. Problema cu numele acestei tari dureaza insa de prea mult timp", a spus ministrul de externe al Greciei.
Agitatia din jurul conferintei lui Bakoyanni aproape ca a egalat in intensitate si aparitia presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko in centrul de presa de la nivelul P1, acelasi etaj unde, in alta aripa a Palatului Parlamentului, avea loc Consiliul Nord-Atlantic, care a respins, pentru moment, debutul negocierilor de aderare cu tara sa si cu Georgia. Iuscenko a traversat enorma sala de presa inconjurat de un bloc masiv de jurnalisti, ucraineni dar si straini. S-a oprit pentru a raspunde calm unei intrebari, insa confuzia a fost totala in randul presei straine, intrucat a vorbit in ucraineana.
Dupa pranz, cand au fost cunoscute primele rezultate ale discutiilor liderilor NATO, noile state membre si intelegerea privind scutul antiracheta, jurnalistii si-au indreptat atentia catre nevoi mai lumesti: masa de pranz si tigarile.
Un bufet suedez a fost organizat pentru cei 3.500 de jurnalisti de la summit in holul din sala de plen a Senatului, unde pe mese tronau tavile cu bucatele care au fost servite si cu o seara inainte la dineul oficial pe care l-a oferit presei presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
El nu a fost insa prezent la evenimentul de miercuri seara, "entertaining-ul" fiind asigurat de Loredana si de AG Weinberger.
Mai putin de jumatate dintre jurnalistii acreditati au venit miercuri la dineu, asa ca o mare parte din mancare a fost "reservita", inclusiv 5 dintre cele 8 torturi oficiale.
Dupa pranz, o unda de relaxare a sosit la centrul de presa odata cu declaratiile presedintelui american George W. Bush referitoare la omologul sau francez, Nicolas Sarkozy. Bush a comparat efectul produs de recenta vizita a lui Sarkozy in Statele Unite cu "ultima incarnare a lui Elvis", potrivit unui oficial al SUA citat de AFP.
Primele delegatii oficiale au inceput deja sa paraseasca capitala Romaniei in cea de-a doua zi a summit-ului, printre acestea fiind cea a Ungariei si cea a Estoniei.
Aseara era asteptat sa aterizeze la Otopeni si liderul Federatiei Ruse, Vladimir Putin, impreuna cu succesorul sau in functie, Dmitri Medvedev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO