Politică externă

Tensiuni inaintea celui mai bine pazit summit din istorie

04.06.2007, 19:25 15

Tensiunea este maxima inaintea debutului summit-ului G8 de la Heiligendamm, Germania, o statiune de pe tarmul Marii Baltice, unde presedintele american George W. Bush urmeaza sa anunte in premiera un plan de lupta impotriva fenomenului de incalzire globala.
SUA sunt tara cu cel mai ridicat nivel in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, dar pana acum Bush a refuzat sa ia masuri impotriva fenomenului de incalzire globala, si nu a semnat protocolul de la Kyoto privind nivelul emisiilor cu gaz de sera. El a anuntat un plan american impotriva fenomenului incalzirii globale, care se constituie intr-o alternativa la protocolul de la Kyoto.
Bush a facut, asadar, o mutare-surpriza in perspectiva summit-ului, anuntand saptamana trecuta ca SUA pregatesc o strategie pe termen lung cu privire la schimbarile climatice. Presedintele american a propus reducerea tarifelor la tehnologia de mediu si un acord pe termen lung privind reducerea emisiilor de carbon care accelereaza procesul de incalzire globala, insa nu inainte de 2008, potrivit purtatoarei de cuvant a Casei Albe, Dana Perino.
Bush intentioneaza sa organizeze in aceasta toamna prima reuniune, dintr-un sir de mai multe intalniri, pe tema modalitatilor de limitare a emisiilor de carbon. Circa 15 tari vor fi invitate, printre care doua natiuni considerate, ca si SUA, drept cele mai poluante, China si India. De altfel, aceste doua state au fost invitate sa participe si la summit-ul de la Heiligendamm, alaturi de Brazilia si de Africa de Sud.
Summit-ul, care urmeaza sa inceapa miercuri, a fost precedat de violente din partea gruparilor antiglobalizare. Peste 100 de politisti au fost raniti, sambata, la Rostok, in timpul ciocnirilor violente cu protestatarii, la marsul impotriva G8 participand peste 25 000 de persoane. Manifestantii au aruncat cu pietre, sticle, cocteiluri Molotov si dispozitive pirotehnice impotriva politistilor.
Statiunea Heiligendamm, unde urmeaza sa fie gazduiti liderii G8 (din SUA, Japonia, Canada, Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Rusia si presedintele Comisiei Europene Jose Dur?o Barroso) intre 6 si 8 iunie, a fost incercuita cu garduri de protectie, presa germana vorbind despre "cel mai bine pazit summit din istorie".
Premierul britanic, Tony Blair, care s-a intors zilele trecute dintr-o vizita din statul african si ieri a ajuns la Berlin pentru convorbiri "pregatitoare" cu Angela Merkel inainte de summit, a atras atentia ca liderii G8 au ramas in urma planului de ajutorare al Africii, decis la summit-ul de la Gleneagles, Scotia, in urma cu doi ani. Blair s-a plans de faptul ca nivelul ajutoarelor din partea statelor membre G8 ramane scazut. Merkel a facut un apel similar saptamana trecuta, intr-o intalnire cu fondatorul "Live Aid" Bob Geldof ca statele membre G8 risca sa-si piarda credibilitatea daca nu isi respecta promisiunile. In aceeasi vreme insa, cancelarul german le-a cerut liderilor africani sa ia masuri impotriva coruptiei.
Merkel si Blair au pe agenda si discutii despre fenomenul de incalzire globala, insa, cel putin in ceea ce priveste promisiunile lui George W. Bush, ei au viziuni diferite.
Blair l-a sustinut pe presedintele american, afirmand ca acesta a avut cele mai bune intentii atunci cand a anuntat planul de lupta impotriva incalzirii globale, insa Merkel a insistat ca trebuie luate masuri concrete. Ea a admis ca anuntul lui Bush este un important pas inainte.
"Este clar ca avem nevoie de o pozitie mai ambitioasa din partea Statelor Unite", a comentat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va participa la summit-ul G8.
"Statele Unite mizeaza mult pe mecanismele de piata in lupta impotriva schimbarilor climatice, si acest lucru pe drept vorbind", "insa mecanismele de piata nu functioneaza decat daca exista obiective coercitive", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO