Politică externă

Terorismul islamic este cel mai mare pericol pentru Statele Unite

18.02.2005, 00:00 25

Prima interventie in calitate de sef al CIA a lui Porter Goss - petrecuta in fata unei comisii senatoriale americane - a relevat pricipalul pericol care pandeste Statele Unite: terorismul islamic.
Extremistii islamici, intre care se numara si reteaua Al-Qaida, raspanditi mai cu seama in Orientul Mijlociu si in Asia, pun la cale atentate la adresa cetatenilor americani, a spus Goss.
Seful CIA a dezvaluit ca Al-Qaida are suficiente resurse e a trece de bariera impusa de Statele Unite prin strategia de securitate interna, astfel ca este posibil ca nefastul 11 septembrie sa se repete. Cel mai mare pericol, a aratat seful serviciului de informatii externe al Statelor Unite, sta in faptul ca Al-Qaida si sustinatorii sai pregatesc atacuri cu arme neconventionale. Goss a spus ca este doar o chestiune de timp pentru ca teroristii islamisti sa foloseasca areme chimice, biologice, radiologice sau chiar nucleare.
In calitate de sef al spionajului american, Porter Goss a vorbit despre invulnerabilitatile pe care le prezinta in acest moment Al-Qaida. Mai precis, a spus Goss, arestarile din ultima vreme, ca si unele misiuni reusite ale CIA au avut capacitatea de a zgudui din radacini reteaua terorista. Totusi, avertismentul ramane valabil. Si asta cu atat mai mult cu cat reteaua teroista a dovedit o calitate de netagaduit - dupa cum afirma Goss imaginatia, forta de adaptare iesita din comun si mai ales tenacitatea fac din Al-Qaida un pericol valabil.
Taberele de recrutare si de prgatire ale retelei, potrivit sefului CIA, sunt cele pe care presa internationala le-a prezentat in timp ca locuri care sunt infiltrate de celule Al-Qaida. Este vorba despre Pakistan, Arabia Saudita, Uzbekistan si Asia de Sud-Est. La fel de periculoase sunt, asa cum a aratat Goss, si taberele de antrenament din Europa, unde islamistii extremisti pun la cale atentate indreptate impotriva Statelor Unite, dar si a intereselor europene.
Un alt pericol care se prefigureaza la orizontul Statelor Unite vine din Irak. POrter Goss a vorbit despre potentialul de conflict pe care il reprezinta slaba implicare in politica irakiana a comunitatii sunite, mai degraba atasata de rebelii care ataca civilii din aceasta tara. De asemenea, Iranul si Siria sunt alte doua surse de atacuri la care trbuie sa se astepte SUA, mai ales in conditiile in care oficialii din cele doua tari au anuntat ca vor face un front comun in contracararea ostilitatilor manifestate de adminitratia Bush. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO