Politică externă

Teroristii din Grecia se antreneaza pentru Olimpiada de la Atena

06.05.2004, 00:00 17



Trei bombe au explodat ieri la Atena, capitala Greciei, cu 100 de zile inaintea inceperii Olimpiadeei de vara care se va desfasura in aceasta tara. Potrivit politiei, exploziile s-au produs ieri in zori in fata unei sectii de politie, au provocat pagube materiale si au ranit un politist. Un al patrulea dispozitiv exploziv a fost dezamorsat de politisti. Exploziile au provocat emotie pentru ca Atena va gazdui in august jocurile olimpice, iar securitatea continua sa dea batai de cap organizatorilor. Atentatele, care fusesera in prealabil anuntate prin telefon politiei de un anonim s-au produs in cartieril Kalithea, unde se afla mai multe hoteluri in care vor fi cazati sportivii participanti la Olimpiada. Autoritatile se tem ca teroristii ar putea sa provoace atentate in timpul jocurilor olimpice - un fapt care le-ar asigura publicitatea pe care se dovedeste ca o cauta in ultima vreme. Grecia nu s-a mai confruntat in ultima vreme cu atentate teroriste, dupa ce autoritatile sa reusit sa decapiteze organizatia de extrema stanga, 17 noiembrie. Exista in continuare in Grecia grupari extremiste de stanga care nu sunt de acord cu organizarea jocurilor olimpice pentru un motiv care ar putea fi banal, dupa cum spune politia: nu sunt de acord cu faptul ca serviciile de securitate externe vor fi prezente la Atena pentru a-i preoeja pe sportivi. Autoritatile de la Atena au incercat pe parcursul zilei de ieri sa minimalizeze incidentul. Premierul Costat Caramanlis a spus ca este vorba de un eveniment izolat care nu va afecta cu nimic securitatea si pregatirile pentru olimpiada: "Efortul poporului grec si stransa cooperare cu autoritatile competente din UE, NATO si SUA garanteaza securitatea jocurilor". Asigurarile date de autoritati nu au linisti insa pe nimeni si au redeschis dezbaterile despre securitatea Olipiadei. Comitetul olimpic australian (ultima gazda a Olimpiadei) s-a declarat nelinistit de acest eveniment, dar a spus ca nu poate fi vorba sa-si retraga echipa de la Olompiada. Ministrul francez al sportului, Francois Lamour a spus ca este necesar sa fie adoptat un dispozitiv mai eficient de securitate. Nu mai departe de acum o saptamana fosta glorie a natatiei americane Mark Spitz a evocat o retragere a sportivilior americani de la jocurile olimpice, din ratiuni de securitate.



Grecii se se straduies insa din rasputeri sa asigure o desfasurare normala a Olimpiadei. Nu mai putin de 50.000 de oameni vor asigura securitatea jocurilor - politisi, soldati, pompieri, ofiteri de frontiera. Masurile de securitate sunt fara precedent in istoria olimpiadelor. Bugetul pentru securitate se ridica la 650 de milioane de euro, adica de trei ori mai mult decat sumele cheltuite pentru securitatea olimpiadei de la Sydney, din 2000. Grecia mizeaza pe o larga cooperare internationala si a facut apel la sapte tari - Germania, Australia, Spania, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Israel - care au format un consiliu de experti ce se reuneste de cateva luni, cu regularitate la Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO