Politică externă

Timosenko incearca sa-i desfiinteze postul lui Iuscenko

14.03.2008, 19:41 16

Potrivit ziarului Vzgliad, practic toate fortele politice din tara sunt convinse ca e nevoie de o noua reforma, singurul aspect neclar fiind cum sa fie rezolvata problema. Iulia Timosenko propune astfel eliminarea functiei de presedinte.
O campanie de strangere de semnaturi au fost demarate in Parlament de catre membrii Partidului Comunist. Acestia au inceput sa stranga semnaturi pentru realizareau unui proiect de modificare a constitutiei in care sa fie lichidata pozitia de presedinte, conform declaratiilor liderului comunist Piotr Simonenko.
El a invitat toate formatiunile politice sa sustina abolirea functiei de presedinte si sa semneze petitia. "Sunt in sfarsit bucuros ca adversarii nostri politici au inteles nevoia de eliminare a postului de presedinte al Ucrainei si transformarea tarii intr-o republica parlamentara", a adaugat liderul comunist.
Premierul ucrainean se pronuntase anterior pentru eliminarea acestei functii, dar a pus problema altfel: "Fie functia de prim-ministru, fie cea de presedinte trebuie sa dispara din textul noii Constitutii".
De data asta insa, Timosenko a sustinut foarte clar ca singura varianta pentru schimbarea reformei constitutionale este lichidarea functiei de presedinte.
In timpul vizitei de luni de la Bruxelles, premierul ucrainean a declarat ca este convinsa ca Rada Suprema (Parlamentul) va sustine doar acele schimbari ale Constitutiei care vor duce la transformarea tarii intr-o republica parlamentara.
"Trebuie sa eliminam cei doi poli de putere instalati in ultimii 10 ani in fruntea tarii. Este absurd ca statul sa fie condusa de doi lideri - presedintele si primul-ministru - care au aproape aceleasi functii si puteri", a declarat Timosenko, liderul formatiunii Blocul Iulia Timosenko (BYT).
Presedintele executivului ucrainean considera ca populatia trebuie sa decida aceasta schimbare, dar daca negocierile privind organizarea unui referendum esueaza, atunci ultimul cuvant il va avea Parlamentul.
Unii experti considera ca BYT in colaborare cu Partidul Regiunilor (condus de fostul premier prorus Victor Ianukovici) ar putea esua in a amenda constitutia, daca presedintele Iuscenko, fara sa astepte decizia Parlamentului, va organiza un referendum pentru schimbarea Constitutiei.
Cu toate acestea, exista si pareri diferite in cadrul partidului Iuliei Timosenko. Ostap Semirak, membru al BYT, a declarat ca "pastrarea postului de presedinte este un punct important pentru reforma constitutionala, avand in vedere ca presedintele este garantul independentei si al suveranitatii".
Nevoia de o noua reforma constitutionala a fost exprimata pe fondul tensiunilor existente intre premierul Timosenko si presedintele Iuscenko.
Dupa conflictul iscat de tensiunile dintre cei doi din 2005, care s-a soldat cu demiterea lui Timosenko din fruntea Executivului, fostii aliati din timpul revolutiei portocalii din 2004 au inceput sa se certe in urma conflictului cu Moscova legat de lucrarea de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO