Politică externă

Tony Blair il critica dur pe fostul sau aliat Gordon Brown

04.08.2008, 18:49 17

Fostul premier britanic Tony Blair a criticat dur lipsa performantelor succesorului sau, Gordon Brown, intr-o scrisoare data ieri publicitatii, in conditiile in care autoritatea actualului sef al Guvernului este in prezent aspru contestata inca din interiorul cabinetului sau.
Conform scrisorii, adresata colegilor sai laburisti, Blair considera guvernarea lui Brown "o confuzie lamentabila de tactici si strategii" si-l acuza pe premier ca nu a reusit sa invete din greseli. Conform cotidianului britanic The Sunday Times, scrisoarea a fost redactata in toamna anului trecut, imediat dupa decizia lui Brown de a nu organiza alegeri anticipate, atunci cand Partidul Laburist era pe val si castigarea scrutinului i-ar fi intarit autoritatea. Aceasta situatie a dus insa la cresterea popu-laritatii Partidul Conservator, aflat in opozitie si condus de David Cameron.
"Adevarata problema nu a fost ingeniozitatea conferintei conservatorilor, ci aroganta si limitarea noastra. Aceasta inseamna ca Partidul Conservator, avand ceva de spus in privinta politicilor, a dat impresia ca are substanta si ca reprezinta viitorul. A fost o confuzie lamentabila de tactici si strategii", a scris Blair.
Biroul de presa al lui Blair nu a confirmat si nici nu a infirmat faptul ca fostul premier ar fi scris acest document. "Tony Blair il sprijina in continuare in proportie de suta la suta pe Gordon Brown si guvernul acestuia", a declarat purtatorul de cuvant al fostului premier. Publicarea scrisorii lui Blair a reprezentat o alta lovitura impotriva lui Brown, a carei popularitate este extrem de scazuta in sondajele de opinie. Potrivit unui studiu al BPIX realizat pentru publicatia The Mail on Sunday si publicat ieri, Gordon Brown este in opinia repondentilor cel mai slab sef al Guvernului de la Londra, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.
Gordon Brown a devenit premier in luna iunie anul trecut, in urma retragerii din functie a lui Tony Blair, dupa ce zece ani a stat in umbra acestuia in functia de ministru de finante. Cu toate acestea, o serie de greseli si politici percepute gresit au dus la scaderea popularitatii sale la numai 15%. Blair a vazut o greseala in decizia actualului premier de a se distanta de o serie de abordari ale predecesorului sau. "Incercand sa faca o schimbare, el a jucat exact jocul pe care media l-a vrut si niciodata jocul care ne-ar fi oferit (laburistilor - n.n.) sansa la un al patrulea mandat", a scris Tony Blair.
Suspiciunile cu privire la viitorul liderului laburist Gordon Brown au crescut imediat dupa ce partidul a pierdut alegerile intr-o circumscriptie cheie din Scotia. Pe fondul situatiei tensionate, in interiorul formatiunii s-au format tabere pro si contra-Brown, pe fondul zvonurilor existentei unui complot impotriva sa.
Cea mai surprinzatoare reactie a venit din partea ministrului de externe, David Miliband, care a facut apel la schimbare intr-un editorial publicat saptamana trecuta, gest interpretat ca o incercare de a-i lua locul premierului.
Seria criticilor a fost continuata de fostul ministru al transporturilor, Stephen Byers, care a declarat ca partidul are "un munte politic de urcat pentru a castiga alegerile" si ca multitudinea de initiative si politici ale guvernului sunt mai potrivite pentru "plimbarea de duminica dupa-amiaza".
Sustinatori infocati ai premierului s-au aratat pana acum a fi ministrul finantelor, Alistair Darling, ministrul egalitatii de sanse, Harriet Harman si ministrul pentru inovatie si universitati, John Denham. Acestia au declarat ca Brown este cel mai potrivit om pentru a fi liderul Partidului Laburist.
De asemenea, pe fondul anumitor cereri din partea aliatilor lui Brown de a-i da afara din guvern pe cei care ar complota impotriva sa, cotidianul The Independent a scris in editia de sambata ca premierul pregateste o remaniere guvernamentala la inceputul lunii septembrie, ca o incercare de a-si reafirma autoritatea.
Conform sursei citate, remanierea va fi urmata de o serie de politici destinate recastigarii increderii alegatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO