Politică externă

Turcia provoaca Uniunea Europeana cu propria-i agenda de aderare

05.03.2007, 18:18 13

Ali BabaKan, ministrul turc al economiei si negociator-sef pentru UE, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca Turcia va aborda o "noua strategie" in relatiile sale cu Uniunea Europeana.
Ankara nu va mai lua in calcul calendarul de aderarare elaborat de Bruxelles concentrandu-se de acum incolo - sustine deminitarul turc - pe efectuarea reformelor in baza "propriilor prioritati si date limita". Turcia va prezenta pana in aprilie curent un nou plan de negociere ca raspuns la decizia liderilor UE din decembrie 2006 de a suspenda, ca sanctiune pentru pozitia turcilor fata de problema Ciprului, 8 din cele 35 de capitole de preaderare.
Anuntul lui Babakan ca Ankara si nu Bruxelles va determina de acum incolo ritmul si gradul de prioritate al reformelor cerute de UE vine ca o provocare la adresa Comisiei Europene (CE), responsabila pentru monitorizarea progresului si stabilirea de orare pentru negocierile de preaderare.
O purtatoare de cuvant a CE a declarat insa ca "nu exista nicio premisa de conflict aici, de vreme ce Ankara elaboreaza practic un plan pentru efectuarea reformelor".
In acelasi timp insa Turcia pare ca ignora sanctiunile instituite de Bruxelles asupra problemei Ciprului prin continuarea lucrului asupra celor opt capitole suspendate de UE in decembrie 2006. Cele opt capitole ar urma sa ramana inghetate pana cand Turicia nu va deschide porturile si aeroporturile sale pentru operatiuni comerciale cu Cipru. Ankara ar fi de acord sa faca aceasta miscare doar daca UE ridica izolarea instituita asupra cipriotilor turci din partea de nord a insulei divizate.
In ciuda problemelor legate de aderarea Turciei la UE, Babacan ramane optimist cu privire la sansele tarii sale de a se integra in uniune.
"Niciun lider din tarile membre ale Uniunii Europene nu a declarat ca procesul de negocieri de preaderare cu Ankara ar trebui stopat", a spus Ali Babakan intrebat despre pozitia adoptata de cancelarul german, Angela Merkel, si candidatul la presedintia Frantei, Nicolas Sarkozy, care se opun integrarii Turciei in UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO