Politică externă

UE are un trimis special la Chisinau

18.03.2005, 00:00 8


Uniunea Europeana l-a desemnat in functia de reprezentant special al Uniunii Europene pentru Chisinau, pe diplomatul olandez Adriaan Jacobovits, relateaza agentia moldoveana de presa. Decizia privind numirea lui Jacobovits in aceasta functie a fost adoptata la Bruxelles, de catre ministrii de externe ai celor 25 de state membre ale UE.


Inaltul Responsabil UE pentru politica externa si securitate, Javier Solana, a afirmat ca numirea este o dovada a interesului Uniunii fata de o tara situata in imediata vecinatate a organizatiei.


Solana si-a exprimat speranta ca reprezentantul special al UE pentru Moldova va putea ajuta la reglementarea pasnica a conflictului transnistrean. "Astept cu nerabdare sa lucrez cu el. Adriaan Jacobovits va beneficia de toata sustinerea necesara", a precizat Solana.


Adriaan Jacobovits a detinut, in perioada 2002-2003, functia de reprezentant personal al sefului Misiunii OSCE in Moldova. Pana in prezent, Uniunea Europeana nu a participat la procesul de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol, care a fost mediat de Rusia, Ucraina si OSCE. Numirea unui reprezentant oficial al UE in Republica Moldova este legata de pregatirile autoritatilor de la Chisinau in vederea deschiderii, in cursul acestui an, a unei misiuni per-manente la UE.


Recent, Bruxellesul si-a intensificat activitatile diplomatice in fostul spatiu sovietic, in special in statele care vor deveni sau au devenit vecini ai Uniunii Europene, dupa extinderea comunitatii europene la 25 de state membre, in mai 2004. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO