Politică externă

Ultima zi a tarului Vladimir Putin la Kremlin

07.05.2008, 18:54 11

Vladimir Putin isi incheie astazi mandatul de presedinte al Federatiei Ruse, dupa opt ani la Kremlin, zi in care va preda stafeta succesorului sau, Dmitri Medvedev, in cadrul unei ample ceremonii. Putin nu va parasi scena politica, el urmand sa preia de maine fotoliul de premier.
"Am muncit ca un sclav la galere de dimineata pana seara in timpul celor opt ani de presedintie", a declarat Vladimir Putin in cadrul ultimei sale conferinte de presa in calitate de lider de la Kremlin din februarie, adaugand ca este satisfacut de rezultatele obtinute.
Ceremonia de astazi s-a anuntat de-a dreptul potrivita pentru incoronarea unui adevarat tar.
La eveniment sunt asteptati personalitati de seama, politicieni, diplomati, precum si Aleksandr al II-lea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse. Vor fi folosite avioane speciale pentru impiedicarea precipitatiilor, preconizate de meteorologi, iar doua camere mobile au fost amplasate pe macaralele din apropierea Kremlinului, pentru a putea filma apropierea convoiului lui Medvedev. La ceremonie vor participa si peste 100 de jurnalisti.
Ceremonia de maine da startul unei sarbatori de trei zile pentru Federatia Rusa, care va continua cu oficialitatile de preluare a functiei de prim-ministru de catre Putin si se va incheia vineri cu o parada militara in Piata Rosie pentru a marca aniversarea a 63 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Fost agent KGB, Putin a reusit, la scurt timp de la venirea sa la putere in 2000, sa reofere Rusiei un cuvant de spus pe scena internationala.
Tara a cunoscut o crestere economica importanta, ajungand la 7-8% pe an, iar resursele de gaze si petrol rusesti au devenit adevarate arme energetice.
Conducand insa tara cu o mana de fier, Putin a fost adesea criticat pentru nerespectarea drepturilor omului si a libertatii presei.
Jurnalistul si analistul rus Serghei Brilev este de parere ca principalul merit al lui Putin in cei opt ani de zile este ca s-a transformat dintr-un obscur aparatcik (fost agent al Partidului Comunist, in cazul lui Putin, fost agent KGB) in "Vladimir Putin, conducatorul" si unul dintre cei mai iubiti lideri ai Rusiei.
Asa cum a promis inca dinainte de a-si anunta succesorul (Dmitri Medvedev - n.n.), Vladimir Putin nu va parasi scena politica, el urmand sa devina premier la numai o zi de la plecarea de la Kremlin.
Tandemul Putin-Medvedev a fost larg comentat de presa internationala, care si-a pus intrebarea cine va conduce cu adevarat Rusia si a pus la indoiala capacitatea celui din urma de a fi cu adevarat un lider, avand in vedere ca predecesorul sau este un lider influent si sustinut de fostii agenti KGB.
In ciuda declaratiilor viitorului presedinte Medvedev ca nu va exista o "intrepatrundere" intre prerogativele celor doua functii, ipoteza ca Putin sa influenteze deciziile presedintelui nu a fost exclusa.
Luna trecuta, Putin a fost ales presedintele Rusiei Unite, cel mai important partid din Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului). In asa fel, el va nu va intampina dificultati in a modifica anumite prevederi ale Constitutiei in favoarea premierului.
Absolvent de drept si fost apropiat al lui Putin din campania din 2000, proaspatul locatar de la Kremlin este primul presedinte al Rusiei dupa '90 care nu a facut parte din structurile Partidului Comunist. De aceea, majoritatea liderilor occidentali spera la o modificare a liniei politicii externe a Rusiei, dar pana in prezent Medvedev a declarat ca va continua politicile acestuia, atat in plan intern, cat si in cel extern.
Prima proba pe care o va trece proapatul presedinte este problema externa, mai precis el trebuie sa arate ca se poate impune pe scena internationala in raport cu predecesorul sau, Vladimir Putin, recunoscut pentru discursurile dure si replicile caustice.
Pe Medvedev il asteapta proiecte cum ar fi extinderea NATO, denuntata de Moscova, scutul antiracheta american in Europa Centrala, negocierea unui nou acord de parteneriat cu UE si intrarea Rusiei in OMC. El primeste de asemenea mostenirea unei noi crize cu Georgia vecina, care a acuzat Rusia ca pregateste un atac impotriva sa prin suplimentarea trupelor din regiunea separatista Abhazia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO