Politică externă

Un miliard de dolari au disparut de la Ministerul irakian al Apararii

20.09.2005, 20:14 19

Aproape un miliard de dolari a disparut de la Ministerul irakian al Apararii, ceea ce face ca armata tarii sa fie nevoita sa combata insurgentii cu arme ce seamana mai degraba cu niste piese de muzeu, relateaza The Independent, in editia electronica de luni.

Banii, care erau destinati antrenarii si dotarii cu echipamente a armatei irakiene, au fost transferati treptat in strainatate si au disparut.

Furtul - planuit cu grija - a slabit atat de mult armata, incat aceasta nu poate face fata atacurilor insurgente asupra Bagdadului fara sprijin american, spun oficialii irakieni, ceea ce face dificila retragerea celor 135.000 de soldati americani din Irak, lucru pe care Washingtonul afirma ca il doreste.

Cea mai mare parte din banii disparuti ar fi fost cheltuiti pentru cumpararea de arme din Polonia si din Pakistan. Potrivit ministrului de finante, contractele au fost acordate fara organizarea vreunei licitatii si au fost semnate cu o companie din Bagdad si nu direct cu furnizorul strain. Banii au fost platiti in avans si surprinzator de repede pentru Irak, din contul ministerului de la banca centrala.

Echipamentele militare cumparate din Polonia includeau elicoptere sovietice vechi de 28 de ani, despre care producatorii spun ca ar fi trebuit sa fie casate dupa 25 de ani de folosire. Blindatele cumparate de Irak s-au dovedit atat de prost construite incat pana si un glont de la o mitraliera AK-47 mai veche patrunde prin ele. Alte blindate pierdeau atat de mult combustibil incat s-a decis sa nu fie folosite.

Oficiali din Guvern sugereaza chiar ca "maiestria" cu care a fost organizat furtul arata ca irakienii implicati au fost marionete, iar rolul decisiv ar fi putut fi jucat de persoane din armata si serviciile secrete americane.

Sumele care lipsesc din bugetele tuturor ministerelor din Guvernul interimar numit de SUA s-ar putea ridica la doua miliarde de dolari. Intre 500 si 600 de milioane de dolari au disparut de la Electricitate, Transport, Interne si alte ministere, ceea ce explica de ce sunt probleme cu furnizarea de energie electrica la Bagdad.

Frauda de la Ministerul Apararii s-a petrecut in perioada 28 iunie 2004 - 28 februarie anul acesta, in timpul guvernarii lui Iyad Allaui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO