Politică externă

Un radical preia puterea la Roma pe fondul fricii de imigranti

30.04.2008, 17:31 56

Candidatul Partidului Poporului Libertatii Gianni Alemanno a castigat alegerile locale din Roma, o premiera pentru dreapta italiana, care a obtinut aici victoria pentru prima data in ultimii 15 ani. Primul tur al alegerilor il dadeau drept castigator pe candidatul stangii.
Alemanno a obtinut cu sapte procente mai multe decat adversarul sau de stanga, candidatul Partidului Democrat Francesco Rutelli. Conform rezultatelor finale publicate ieri de Ministerul de Interne, Alemanno a castigat alegerile locale din Roma cu 53,65% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Francesco Rutelli, a obtinut 46,3 procente. Rata de participare la vot a scazut la 63% de la 73,5 de procente in primul tur organizat in urma cu 15 zile.
"Aceasta victorie nu este numai a noastra, ci a intregii Rome. Rezultatele arata ca am primit o sustinere importanta din partea alegatorilor, de care voi sustine cont cand imi voi incepe mandatul", a declarat Alemanno, in varsta de 50 de ani.
Candidatul dreptei a fost aspru criticat in timpul campaniei electorale pentru tineretea sa rebela, Alemanno fiind la inceputul carierei politice neofascist (a stat in inchisoare opt luni dupa ce a participat la un atac asupra Ambasadei fostei URSS in 1982), inscris ulterior in formatiunea conservatoare Alianta Nationala, parte a coalitiei Partidul Poporul Libertatii (PDL). El este insurat cu Isabella Rauti, fiica lui Pino Rauti, o figura importanta a extremei drepte din Italia.
Pierderea primariei la Roma este o adevarata lovitura pentru Partidul Democrat, cu orientare de centru-stanga, al carui presedinte, Walter Veltroni, a pierdut alegerile legislative din 13-14 aprilie in fata liderului de dreapta Silvio Berlusconi. Acest succes "completeaza victoria noastra obtinuta la alegerile legislative", iar "cetatenii Romei au ales programul de buna guvernare al PDL al carui obiectiv este de a conjuga o mai mare siguranta la Roma si modernizarea infrastructurii urbane", a apreciat Silvio Berlusconi. Rezultatele au reprezentat o surpriza, deoarece in cadrul primului tur de scrutin, desfasurat pe 13-14 aprilie, reprezentantul stangii Francesco Rutelli, fost primar al Romei intre 1993-2001, obtinuse 45,8 procente din voturile romanilor, in timp ce Alemano a fost votat de 40,7% din alegatori.
Rutelli a recunoscut victoria adversarului sau si a declarat ca este cuprins "de o mare tristete".
"De-a lungul carierei mele am avut parte de multe satisfactii si succese, dar aceasta este o mare infrangere si tristete", a declarat reprezentantul stangii si ministrul culturii in exercitiu.
Intreaga campanie electorala a fost concentrata pe problema sigurantei cetatenesti, dupa ce in ultimele saptamani au fost inregistrate mai multe infractiuni comise de imigranti. Problema sigurantei a aparut inca din toamna anului trecut, dupa moartea unei italience, ucisa cel mai probabil de un cetatean roman.
Doua violuri comise in urma cu doua saptamani la Milano si Roma, pentru care sunt anchetati un egiptean si un roman, au generat o polemica tot mai dura intre cei doi contracandidati pentru Primaria Romei, dreapta reprosand stangii neglijenta si pasivitatea in materie de infractionalitate si imigratie.
Alemanno a promis ca va expulza 20.000 de imigranti ilegali, in timp ce Rutelli s-a angajat sa inaspreasca masurile de securitate si de prevenire a infractiunilor.
Candidatul de dreapta a promis ca prima lui actiune in calitate de primar va fi legata de siguranta si controlul orasului, adaugand ca primul sau gest va fi dedicat sotului Giovannei Regianni, femeia ucisa in noiembrie anul trecut de romanul Romulus Mailat.
"Prima actiune ca primar va fi aceea de a promulga o masura pentru respectarea sigurantei si controlului asupra orasului. Roma mea va fi mai sigura, mai implicata, va trata cu mai mult respect problemele cetatenilor, va avea o dezvoltare dinamica profunda si certa, dar si mai multa responsabilitate sociala, pentru ca trebuie sa respectam drepturile tuturor cetatenilor. Vreau un oras cu adevarat european si mediteraneean", a afirmat noul primar al Romei.
Noul primar al Romei intentioneaza sa "ceara prefectului convocarea Comitetului Provincial de ordine si siguranta pentru a fi luate toate masurile care vor fi necesare in aceasta privinta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO