Politică externă

Victoria electorala a liberalilor polonezi, o veste buna pentru mediul de afaceri

26.09.2005, 19:24 8

Polonezii au fost chemati ieri la urne pentru a decide directia in care se va indrepta tara in urmatorii patru ani, iar rezultatele sondajelor de opinie indica o victorie confortabila a formatiunilor de centru-dreapta - Platforma Civica si partidul Lege si Justitie - care si-au anuntat deja intentia de a forma impreuna guvernul. In spatele acestei unitati anuntate, cele doua partide de centru-dreapta au insa divergente serioase in materie de programe economice.

Platforma Civica, formatiune de sorginte liberala, si-a anuntat intentia de a intreprinde reforme substantiale ale legislatiei muncii, de a reduce costurile cu forta de munca, altele decat cele salariale, de a reduce birocratia si a adopta cota unica de impozitare a veniturilor si a profitului la un nivel de 15%, unul din cele mai scazute din Europa de Est. Aceste reforme sunt menite sa dinamizeze economia Poloniei, tara care are unul din cele mai ridicate niveluri ale somajului din tarile UE (aproximativ 18% din populatia activa fiind lipsita de un loc de munca). De asemenea, piata muncii in Polonia sufera de aceeasi lipsa de flexibilitate care caracterizeaza si vecinul sau vestic, Germania, iar deficitul bugetar se mentine la cote ridicate.

"In lumea de azi, pentru a combate saracia si a reduce somajul, nimeni nu s-a gandit la o solutie mai buna decat cea de a extinde piata libera, a reduce fiscalitatea si a dereglementa economia", a declarat Jan Rokita, liderul Platformei Civice, cel care este creditat cu cele mai mari sanse de a deveni viitorul prim-ministru al Poloniei.

In schimb, partidul conservator catolic Lege si Justitie, se pronunta mai degraba pentru protejarea statului "providenta" si a atacat in timpul campaniei electorale masurile de sorginte neo-liberala promovate de Platforma Civica, opunandu-se spre exemplu adoptarii cotei unice de impozitare. In aceste conditii, popularitatea liberalilor din cadrul Platformei Civice a inceput sa scada in ultimele saptamani de campanie, in timp ce procentele conservatorilor au crescut.

Spre deosebire de vecinii lor germani insa, polonezii par convinsi de necesitatea unor schimbari in favoarea mediului de afaceri. "Atunci cand producatorii straini de automobile au ales alte tari est-europene, in special Slovacia, pentru a-si relocaliza fabricile, polonezii au inceput sa-si puna intrebari", afirma Zbigniew Kominek, un economist din cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Polonia are cel mai scazut nivel al investitiilor straine directe pe cap de locuitor dintre toate tarile Europei Centrale. In ultima vreme au existat investitii straine semnificative, spre exemplu compania germana MAN a investit 100 de milioane de euro intr-o fabrica de camioane, iar producatorul sud-coreean LG.Philips LCD a anuntat ca doreste sa investeasca 400 de milioane de euro intr-o fabrica care va produce ecrane de televizor cu cristale lichide.

Insa analistii apreciaza ca nivelul investitiilor ar putea fi mai mare daca Polonia ar lua masuri in favoarea mediului de afaceri.

Economistii afirma ca Polonia creeaza prea multe obstacole in calea celor ce doresc sa munceasca, iar aceasta situatie se datoreaza politicilor duse de actuala putere social-democrata. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO