Politică externă

Violente in Mitrovita la o luna dupa proclamarea independentei Kosovo

18.03.2008, 20:16 18

Potrivit politiei kosovare, violentele au izbucnit dupa ce fortele ONU au incercat sa duca la politie peste 50 de sarbi care au ocupat de vineri un tribunal din Mitrovita. Fortele KFOR ale NATO au preluat controlul in Mitrovita dupa ce zeci de jandarmi ONU, polonezi si ucraineni, si aproximativ 80 de sarbi au fost raniti in timpul incidentelor, potrivit unui bilant provizoriu.
Fortele din KFOR au folosit gaz lacrimogen, in vreme ce sarbii au tras cu arme de foc, au aruncat pietre si bombe cu petrol, potrivit BBCNews. "Cel putin 25 de membri ai Misiunii ONU in Kosovo (MINUK) au fost raniti", a declarat un purtator de cuvant al politiei kosovare, in timp ce comandamentul francez al Fortei NATO din Kosovo (KFOR) a comunicat ca opt militari au fost raniti. Ucrainenii au anuntat la randul lor ca 14 politisti au fost raniti. De la spitalul din Mitrovita, un oficial sarb a anuntat ca 15 dintre cei 80 de sarbi spitalizati au fost impuscati. Comisia Europeana a anuntat ca urmareste cu ingrijorare evenimentele. "Denuntam atacul impotriva politiei ONU si KFOR si lansam un apel la calm", a declarat un purtator de cuvant, Amadeu Altafaj. Slobodan Samardzici, ministrul sarb pentru Kosovo, a cerut ONU sa ii elibereze pe sarbii arestati luni.
"Trebuie mentinute ordinea, stabilitatea si procesul de cooperare, cerem (Natiunilor Unite) sa elibereze aceste persoane si sa rezolve problemele (...) prin acorduri si discutii", a declarat Samardzici. Oficialul sarb a declarat ca a discutat duminica seara cu adjunctul reprezentantului special al ONU in Kosovo, Larry Rossin, si ca cei doi au convenit ca nu vor fi luate masuri inainte ca Samardzici sa se deplaseze la Mitrovita.
"Acest acord a fost incalcat", a adaugat ministrul sarb. Rusia, care se situeaza de partea Serbiei, fiind alaturi de Romania, Spania sau Bulgaria in grupul tarilor care nu recunosc independenta Kosovo, a cerut ieri reexaminarea situatiei provinciei in cadrul legislatiei internationale.
In infruntarile de ieri, vehicule ce apartin NATO si ONU au fost puse unele langa altele in fata tribunalului din partea sarba a orasului Mitrovita, in vreme ce protestatari se strangeau in fata cladirii. Ieri dimineata, ofiteri ai ONU au arestat 53 de sarbi in operatiunea de recucerire a tribunalului. Convoiul ONU care ii transporta pe sarbii aflati in tribunal catre sectia de politie a fost atacat de protestatari din afara cladirii (doua-trei sute, potrivit unor surse) si cativa dintre cei retinuti au fost eliberati. Potrivit presei, multi dintre cei care au protestat in ultimele zile in fata tribunalului din Mitrovita sunt fosti functionari ai statului sarb care si-au pierdut serviciile dupa incheierea razboiului, cand regiunea a intrat sub administrarea ONU. Dupa proclamarea unilaterala a independentei proviniciei, sarbii au organizat o rezistenta, impiedicandu-i pe angajatii de origine albaneza ai tribunalului sa traverseze raul Ibar, care separa cele doua parti ale orasului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO